Tällä hetkellä Akatemialla toimii 11 koulutusta antavaa yksikköä, mutta 1.8.2011 alkaen ne yhdistetään kahdeksi. Myös Akatemian muutto Musiikkitaloon on pian ajankohtainen. Tämän lisäksi käydään keskusteluja mahdollisesta Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun yhdistämisestä monialaiseksi taideyliopistoksi.
Vaikka Sibelius-Akatemiassa ja erityisesti kirkkomusiikin osastolla opiskellaan isojen muutosten keskellä, tunnelma on toiveikas ja konserttitoiminta vireää. Tästä esimerkkinä on tänään järjestettävä gaalakonsertti Helsingin tuomiokirkossa. Tapahtumassa esiintyvät lukuvuoden 2010/2011 diplomiurkurit, joista yksi, Elena Rikkonen on myös konsertti-idean takana.
– Olen opiskellut muissakin konservatoriossa ja aiempiin kokemuksiin verratessani minua on Suomessa harmittanut se, että diplomitutkinnoissa, joissa on tarjolla korkeatasoista musiikkia, käy niin vähän kuuntelijoita. Haluamme jakaa taitojamme kuulijoiden kanssa, Rikkonen perustelee tapahtuman järjestämistä.
Kaikki kirkon virkaan haluavat työllistyvät
Kirkkomusiikin osastolla, joka kuluvana vuonna juhlii 60 vuottaan, on opiskelijoita lähes 200. Kirkkomusiikin opinnoista noin 90 prosenttia saatetaan loppuun ja työllistyminen on sangen varmaa. Käytännössä kaikki kirkon virkoihin haluavat saavat töitä.
– Professuurin lakkautuksen perusteita on vaikea käsittää. Tärkein syy lienee kuitenkin taloudellinen, Rikkonen arvelee.
Käytännössä muutokset tarkoittavat, ettei nykyistä Kirkkomusiikin osastoa elokuusta lähtien enää ole, vaan se on yksi osa isompaa yksikköä.
Tällä hetkellä kirkkomusiikin osastoa johtavasta Timo Kiiskisestä tulee kirkkomusiikin ainejohtaja ensi syksynä aloittavan Sibelius-Akatemian klassisen musiikin osastoon. Koko osastoa johtaa uusi dekaani Kaarlo Hilden.
Samaan aikaan myös kirkkomusiikin professuuri lakkautetaan. Nykyinen v.t. kirkkomusiikin professori Jorma Hannikainen ei ole elokuusta alkaen enää toimessa, eikä kirkkomusiikin aineryhmässä ei ole lainkaan professoria ensi syksystä alkaen.
– Hannikainen on todella loistava asiantuntija ja opiskelijoiden näkökulmasta olisi erittäin toivottua, että hän jatkaisi uudessa kirkkomusiikin lehtorin virassa, Rikkonen toteaa.
– Sibelius-Akatemialla on tosiaan niin monta asiaa muuttumassa yhtäaikaa, että keskustelunaiheita ja huolenaiheita riittää, hän jatkaa.
Myös uusi piispainkokouksen päätös kanttorin virkaan kelpoistavasta tutkinnosta muuttuu. Aiemmin vaatimuksena oli nimenomaan kirkkomusiikin maisterin tutkinto.
– Mielestäni tämä muutos ei ole negatiivinen, pikemminkin päinvastoin. Nyt määritellään tarkkaan mitä kanttorin virkaan hakijalta vaaditaan eli solistisesta koulutusohjelmasta valmistuvalla on myös mahdollisuus hakea kanttorin virkaa jos vain tarvittavat opinnot ovat suoritettu, Rikkonen sanoo.
Sibelius-Akatemian lukuvuoden 2010/2011 diplomiurkureiden
gaalakonsertti
perjantaina 29.huhtikuuta 2011 Helsingin tuomiokirkossa kello 19. Konsertissa soittavat kuusi tuoretta, korkeimman eli A-tutkinnon tehnyttä solistista urkuria Katri Vesanen, Julia Tamminen, Martti Savijoki, Tomi Satomaa, Matti Vaakanainen, Elena Rikkonen.
Lue myös: Kirkkomusiikin professuuri lakkautetaan Sibelius-Akatemiassa
Ilmoita asiavirheestä