Piispat kannattavat ehdotusta määräenemmistösäännöksen muuttamisesta

Tiistaina ja keskiviikkona Helsingissä kokoontunut piispainkokous kannattaa lausunnossaan esitystä kirkolliskokouksen määräenemmistösäännöksen muuttamisesta. Kolmen neljäsosan määräenemmistöä vaativat päätökset rajattaisiin nykyistä täsmällisemmin kirkon uskon kannalta keskeisiin kysymyksiin.

Näitä kysymyksiä ovat esimerkiksi raamatunkäännöstä, kristinoppia, virsikirjaa, kirkkokäsikirjaa tai messusävelmistöä koskevat asiat sekä kirkon uskoa ja oppia koskevat tai niihin pohjautuvat periaatteelliset kannanotot. Muut asiat käsiteltäisiin yksinkertaisella enemmistöllä.

Piispainkokous kannattaa myös esitystä, jonka mukaan kirkolliskokoukseen perustettaisiin uusi toimielin, laajennettu puhemiesneuvosto, joka tarvittaessa antaisi lausunnon siitä, edellyttääkö päätöksen tekeminen määräenemmistöä. Piispainkokous pitää perusteltuna, että toimielimen puheenjohtajana on arkkipiispa. Uuden toimielimen muodostaisivat nykyinen puhemiesneuvosto laajennettuna kirkolliskokouksessa läsnä olevilla piispoilla. Piispainkokouksen mukaan tällaisella puhemiesneuvostolla olisi myös parhaat edellytykset ratkaista, pohjautuuko asia tai säännös kirkon uskoon ja oppiin eli tarvitaanko asiasta päättämiseen määräenemmistöä.

Piispainkokous lausui kantansa Kirkolliskokouksen määräenemmistösäännöksen muuttaminen -mietintöön. Piispainkokous totesi yhtyvänsä mietinnön kantaan, jonka mukaan on merkittävä puute, että ”kirkkolaissa, kirkkojärjestyksessä tai kirkolliskokouksen työjärjestyksessä ei tällä hetkellä ole säännöstä siitä, miten päätös asian käsittelyjärjestyksestä tehdään eli siitä, vaatiiko päätös määräenemmistön vai voidaanko se päättää yksinkertaisella enemmistöllä”.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKomulainen: Raamattu on antirasistinen kirja
Seuraava artikkeliMikael Jungner – miksi usko pelottaa?

Ei näytettäviä viestejä