Miikka Ruokanen: Tuomasmessu toteuttaa moniäänisen kansankirkon ideaa

Ruokanen Miikkax205 Miikka Ruokasen vision mukaan eri tavoin ajattelevien kristittyjen yhteisö. ”Toivon ja rukoilen, että Tuomasyhteisö voisi näyttää mallia koko kirkollemme, että erilaisuudestamme huolimatta me voimme tulla yhdessä samaan Herran pöytään”, Ruokanen sanoi saarnassaan 20.1. Helsingissä Mikael Agricolan kirkossa.

Ruokasen mukaan Tuomasmessussa voidaan toteuttaa moniäänisen kansakirkon ideaa sekä erilaisuuden etiikkaa.

”Mutta tällainen, näin suuri suvaitsevaisuus on vaikea läksy meille suomalaisille, joille erilaisuuden sietäminen on erittäin hankalaa.”

”Me olemme arktista kansaa, olemme elinympäristömme tuote. Olemme tottuneet suojelemaan itseämme kovia olosuhteita vastaan, olemme luonnostamme sisäänpäin kääntyneitä ja arkoja. Pitkä pimeä kaamos, pakkanen, pitkät välimatkat, hiljaisuus ja yksinäisyys ovat meidän elämämme luonnollinen konteksti, joka on muokannut myös hengellisyyttämme. Me koemme erilaisuuden uhkaksi, meille on erityisen suuri haaste rakentaa erilaisuutta sietävää yhteyttä.”

Ruokanen toivoi saarnassaan että Tuomasmessu voisi tuoda rikkirevittyyn kirkkoomme vilpitöntä, teeskentelemätöntä rakkautta.

Toisena teemana saarnassaan Ruokanen nosti esiin kirkollisen keskustelukulttuurin:

”Kirkollinen keskustelu on maassamme surullisen matalalla tasolla. Sivistymätön käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa on tietysti sinänsä verrattain pinnallinen ilmiö. Mutta se on oire paljon suuremmasta huolenaiheesta: siitä, että isiemme ja äitiemme kirkko on todellisessa vaarassa hajota. Historia osoittaa: kirkkoja on helppo hajottaa, mutta äärimmäisen vaikea taas uudelleen yhdistää.”

Lue Miikka Ruokasen saarna Verkkoessee-blogista

20.1. Tuomasmessu katsottavissa myös videolta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHumanitaarisilta järjestöiltä evätty pääsy Malin konfliktialueille
Seuraava artikkeliProfessori: Suomalainen ekumenia jäänyt telineisiin

Ei näytettäviä viestejä