Piispainkokous antoi tänään pastoraalisen ohjeen vapaamuotoisesta rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan. Päätös tehtiin yksimielisesti eikä eriäviä mielipiteitä jätetty. Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi tiedotustilaisuudessa, että nyt asiassa on löytynyt kirkkoon yhteinen tie, jota kulkea. Mäkisen mukaan kirkon ominainen tapa kulkea toisen ihmisen rinnalla on nimenomaan rukous. Hän luonnehti rukousohjeita, jotka ovat yhden sivun mittaiset, väljiksi.
Pappi voi halutessaan käyttää rukouksessa kirkon rukousperinteen ainesta, johon kuuluvat myös Herran siunaus ja Isä meidän -rukous. Avioliittoon vihkimisen ja siunaamisen kaavojen osia ei pidä käyttää. Arkkipiispan mukaan pappi voi esimerkiksi pyytää rukouksessaan Jumalan huolenpitoa ja johdatusta elämäntilanteeseen, jossa rekisteröidyn parisuhteen solmineet ovat. Rukoilla voi esimerkiksi kotona tai kirkossa, jos paikallisseurakunnassa katsotaan kirkon käyttö mahdolliseksi.
Mäkinen uskoo, että piispainkokouksen hyväksymä ohje rukoukseksi antaa myönteisen viestin parisuhteensa rekisteröineille. Se kertoo siitä, että kirkko on heidän rinnallaan ja tukee heitä.
Arkkipiispa lähtee siitä, että lähtökohtaisesti pappi ei voi kieltäytyä rukoilemasta sitä pyytävien ihmisten puolesta. Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisten tilanteeseen pitää perehtyä vakavasti ja keskustella asianosaisten kanssa. Jos asianosaiset kuitenkin toivovat papilta rukousta, johon pappi ei voi yhtyä, vapaaehtoisuus astuu kuvaan. Arkkipiispa sanoo Kotimaa24:lle, että tässä tapauksessa hän toivoisi tilanteen etenevän siten, että parisuhteensa rekisteröineet voitaisiin ohjata toisen papin luokse.
”Parisuhteensa rekisteröineiden kohtaamisessa rukous perustuu yhteiseen sopimiseen ja kirkon työntekijän vapaaseen harkintaan eikä synnytä uusia virkavelvollisuuksia kirkon työntekijälle tai seurakunnalle”, piispojen ohjeessa todetaan.
Ilmoita asiavirheestä