Osasyy kohuun: Merisään lukija häiritsi uskonnollista rituaalia?

”Nahkiainen -4, itäkoillinen 4. Hifk-Lukko 0-2. Raahe -7″, toimittaja luki Ylen merisäätä radiossa eilen illalla ja oli tämän seurauksena saada potkut. Uskontotieteilijän näkökulmasta toimittaja antoi epäinformatiivista tietoa, mutta häiritsi myös uskonnonkaltaista rituaalia.

Toimittaja yllätti ja luki merisäätietojen välissä tulospäivityksen illan SM-liigan jääkiekkokierrokselta nousten tempauksellaan tänään otsikoihin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat. Ylen toimittaja on saanut puhuttelun, mutta työt jatkuvat.

Yksi syy asiasta nousseeseen kohuun voi olla se, että merisää on kautta historian luettu autenttisessa muodossa. Filosofian tohtori, uskontotieteen lehtori Matti Kamppinen Turun yliopistosta. Onko Ylen merisää jopa uskonto?

– Ei. Tottakai se rituaalinen on, ja joiltakin osin uskonnonkaltainen. Muttei se tietenkään mikään uskonto ole. Merisää on tärkeä asia. Se on monille ihmisille äärimmäisen tärkeä kuulla. Sellainen, joka ei merellä kulje, ei ehkä ymmärrä, miten tärkeän informaation siitä saa, Kamppinen pyörittelee.

Kamppinen muistuttaa, että vaikka merisään lukemisessa on rituaalipiirteitä, tälle on järkisyy. Se on merenkulun turvallisuus. Sen sijaan varsinaisille uskonnollisille rituaaleille ei ole järkisyitä.

Hän toteaa, että merisään ennustettava muoto on osa sen autenttisuutta. Siinä ei voi olla mitään improvisaatiota tai luotettavuuden signaali kärsii.

– Jos joku laittaisi kirkossa Isä meidän -rukouksen väliin kaikkea lystiä, se loukkaisi asianomaisia, hän vertaa.

Miten Kamppinen selvittää sen, että usein pitkä merisäätiedote saattaa jäädä vaikkapa autoradiossa päälle, vaikka sen viihdearvo on vähäinen ja tiedoista ei ole mitään hyötyä tieliikenteessä? Mikä on syy sille, että merisää ikään kuin rauhoittaa kuulijaa?

– Tätä selittää tapa, jolla se luetaan ja se että se on samanlainen vuodesta toiseen. Se ei sisällä yllätyksiä. Sillä on rauhoittava vaikutus samasta syystä kuin tuutulaululla niille, jotka eivät merisään sisältöön kiinnitä huomiota.

Syyllistyikö Ylen merisään lukija tavallaan pyhäinhäväistykseen?

– HIFK-Lukko on pelkästään hölmöä ja epäinformatiivista. Se on improvisointia väärässä paikassa.

Turun Sanomat: Ylen merisään lukija teki ”wilskat”

Ylen Elävä arkisto, kuuntele ”HIFK-Lukko” -heitto 4.15 minuutin kohdalta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirsi Ojansuu: Kirkko alkaa vihertää
Seuraava artikkeliSeksikirja Raamatusta tuo potkut kirjoittajalle?

Ei näytettäviä viestejä