Työterveysasiantuntija: Ammattien erot huomioitava paremmin eläkekeskustelussa

TyöeläkeTiina Pensola. Asiantuntija-ammateissa alarajan nostaminen olisi Pensolan mukaan perusteltua.

– Fyysistä työtä edellyttävillä aloilla nostaminen johtaisi työntekijöiden poistumiseen sairauslomien ja työkyvyttömyyseläkkeen kautta mikä tulisi kalliimmaksi työntekijöille, työnantajalle ja yhteiskunnalle, Pensola sanoo.

– Kaikkien työkyky ei ole enää 63 ikävuoden jälkeen samanlainen. Fyysistä työtä tekevistä on siinä vaiheessa työkykyisiä noin puolet, kun asiantuntija-ammateissa työkykyisiä on vielä 80 prosenttia.

Käytännössä alarajaa ei pitäisi Pensolan mukaan nostaa esimerkiksi perus- ja lähihoitajien, siivoojien, poliisien ja palomiesten tai rakennustyötä tekevien kohdalla.

Hän nostaisi alarajan sijasta mieluummin eläkeiän ylärajaa ja loisi mahdollisuuksia jatkaa sellaisille työntekijöille, joiden työkyky antaisi siihen mahdollisuuden. Liukuvan eläkeiän tapauksessa työkyvyn arviointi olisi nykyistä suuremmassa roolissa. Pensolan mukaan sitä varten on olemassa jo järjestelmä, mutta sen toimintaa voitaisiin tehostaa.

– Keskeistä on työkyvyn ylläpito koko työuran ajan – jos työkyky alenee, siihen pitää puuttua varhaisessa vaiheessa, ei eläkeiän kynnyksellä, Pensola sanoo.

Jos eläkeiän alarajaa nostettaisiin ammattikohtaisia eroista huolimatta, se lisäisi Pensolan mukaan työntekijöiden eriarvoisuutta.

– Voihan eläkeiän nostaa, mutta se ei tarkoita sitä, että se saavutetaan. Ne jotka pystyvät jatkamaan töissä pidempään saavat suurempaa eläkettä. Jos alaraja on realistinen, se voi jopa pidentää työuria. Kun maali on lähellä, se saa ihmiset jaksamaan muun muassa ikäjohtamisen ja muiden työkykyä ja -hyvinvointia tukevien menetelmien avulla. Jos se on vedetty kohtuuttoman kauas, silloin alentuneesti työkykyiset lähtevät etsimään muita ratkaisuja.

Pensolan mukaan eläkeiän ylärajaa voisi nostaa 70 vuoteen.

– Ne jotka pystyvät jatkamaan, saisivat jatkaa ja niille jotka eivät olisi kunniallinen ja oikeudenmukainen portti poistua työelämästä.  Erot ikääntyneiden työkyvyssä ovat huikeita ja menevät tehtäväalojen mukaan hyvinkin selkeästi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeurakuntien rooli julkisten palvelujen tuottajana tutkitaan
Seuraava artikkeliOulun seurakuntien kolmekymppissynttärit menestys

Ei näytettäviä viestejä