Tampereelle uusi ympäristöystävällinen krematorio

Tampereelle Vatialaan valmistuu vapun tienoilla uusi krematorio, joka on Tampereen seurakuntien mukaan ympäristöystävällisyydessään ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Krematorion suodatinlaitteet mahdollistavat muun muassa elohopean keräämisen. Myös hukkalämpö pystytään hyödyntämään uudessa krematoriossa. Koska nyt valmisteilla oleva krematorio rakennetaan kokonaan erilliseen rakennukseen, sitä voidaan käyttää keskeytyksettä viitenä päivänä viikossa toisin kuin kappeleiden yhteydessä olevissa krematorioissa.

Uusi krematorio tulee tarpeeseen, kertoo seurakuntien hautaustoimen päällikkö Jyrki Lehtonen.

– Rakentamaan on ollut pakko ryhtyä, sillä koko Pirkanmaan tuhkauskapasiteetti on huono. Ympäristökuntien vainajia on jouduttu viemään Poriin ja Hämeenlinnaan tuhkattaviksi.

Tampereen kaksi muuta krematoriota eivät täytä nykyisiä ympäristösäännöksiä. Kalevankankaan krematoriota ei pystytä muuttamaan vaan tuhkauksia joudutaan vähentämään, jotta hiilimonoksidi, hiukkas- ja elohopeapäästöt saadaan tietylle tasolle vuoteen 2015 mennessä.

Uusi laitos maksaa noin kolme miljoonaa euroa. Rakentaminen toteutetaan alussa lainavaroin.

– Tietyllä aikavälillä se kustantaa itse itsensä, kun naapurikunnat osallistuvat tuhkausmaksuilla perustamiskustannuksiin.

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti keväällä laitteiston hankkimisesta 800 000 eurolla.

Tuhkausten määrä on Tampereella. Viime vuonna tuhkahautausten osuus kaikista hautauksista oli jo 77 prosenttia.

– Osittain syynä on pakon sanelema tilanne, arkkupaikkoja ei kerta kaikkiaan ole.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkon vaikuttajat bloggaavat Suomen Kuvalehdessä
Seuraava artikkeliPelastusarmeijan johtaja vaihtuu Suomessa

Ei näytettäviä viestejä