Vaiennetaanko? – Piispa kritisoi keskustelukulttuuria

Repo Mattixx205Matti Repo päivittelee Facebook-sivullaan median toimintatapoja. Hän on linkittänyt kommenttiinsa Kotimaa24:n jutun, jossa päätoimittaja Mari Teinilän toteaa pettyneensä kahden piispan avauksiin suhteessa kahteen kirkolliseen kohukolumniin.

Repo pohtii muun muassa miksi kirkon uskonopista on luvallista puhua, jos sillä ojennetaan jotain liikettä. ”Mutta jos samasta opista ja tunnustuksesta muistuttaa niin, että kritiikin kohteeksi joutuukin liberaaliprotestanttinen yksilökeskeisyys uskonopin auktoriteettina, nousee heristäviä sormia: noin ei sovi piispan puhua.”, hän ihmettelee. Piispa viittaa kirjoituksessaan myös viimekesäiseen vanhoillislestadiolaisten suviseuroilla pitämänsä puheen herättämään kohuun, jossa hänen mielestään ohitettiin varsinainen teologinen ydin.

Repo toteaa, että piispoja vaaditaan osallistumaan julkiseen keskusteluun, mutta jos piispat näin tekevät, avauksesta hermostutaan. Tampereen piispa arvioi, että ”jos piispa käsittelee yhteisen uskon teemoja, se tulkitaan yksilöllisyyden läpi. Oikeaa ja julkista uskonoppia ei saa arvioida, koska tällöin kajoaa yksityiseksi julistettuun omaisuuteen.”.

Keskustelun tyylikysymysten sijaan Repo toivoo porautumista itse asiaan. ”Olisi erikoista, jos kirkossa vaiennettaisiin julkinen puhe Jumalasta vetoamalla yksilöiden vapauteen uskoa niin kuin itse tahtoo. Aivan yhtä outoa olisi, jos sananvapauden puolesta puhuva media tekisi sitä vetoamalla keskustelun ”tasokkuuteen”. Vielä oudompaa olisi, jos kirkollisessa mediassa suistettaisiin Jumalaa koskevaa keskustelua sivuraiteille tyylikysymyksiin silloin, kun sen pitäisi porautua asiakysymyksiin.”

Lue piispan kommentti kokonaan tästä.

Lue myös: ”Kolumnistin tehtävä on esittää omia näkemyksiään”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLapualla kerätään adressia piispanistuimen puolesta
Seuraava artikkeliOikaisu: Sanansaattajat ei valittanut

Ei näytettäviä viestejä