Raskaana olevien pappien virkapuku ei kinnaa

Naispapinpuvunäitiysmalli

Naispappien uusi Valonlähde-virkapuku tuli myyntiin keväällä 2012. Virkapuvun seurantaryhmä totesi samaan aikaan, että puvusta tarvitaan myös äitiysmalli. Työryhmä päättää kaikista virkapukuun koskevista muokkauksista.

Aikaisempi naisten virkapuku Vuokko on ollut käytössä 1980-luvun lopusta asti

– Vuokko oli malliltaan Valonlähdettä väljempi asu ja raskaana olevat papit usein sinnittelivätkin sillä koko raskauden ajan, vaikka myös Vuokon mallistoon kuului äitiysmalli. Voi olla, että uudelle äitiysmallille on enemmän kysyntää tulevaisuudessa. Ainakin moni naispuoleinen pappi on ollut iloinen kuullessaan, että myös äitiysmallin Valonsäde-puku on saatavilla, kertoo Sacrumin tuotepäällikkö Hanna Nortomaa.

Papin työ on usein varsin fyysistä, joten on tärkeää, että papin on helppoa liikkua virkapuvussaan.

Uuden äitiysmallin suunnittelu aloitettiin keväällä 2012 ja viime lokakuusta alkaen ensimmäinen äitiysmallinen Valonlähde on ollut käytössä raskaana olevalla seurakuntapastorilla.

Puvun seurantaryhmä testasi suunitteluvaiheessa puvun prototyyppejä raskaana oleville malleille ja palautteen pohjalta muokattiin lopullinen äitiysmalli. Malliin kuuluu keskipituinen jakku sekä äitiysmallin paita. Alaosia äitiysmalliin on tehty vuokrattavaksi kaksi, pitkä hame ja leveälahkeiset housut. Mittatilaustyönä voi saada useita malleja.

– Malli koettiin heti alusta hyvin istuvaksi, se ei ollut napapaita, eikä teltta. Puvun jakku on väljää mallia, joka ottaa huomioon raskauden etenemisen. Housuissa on trikoinen korkea vyötärö, joka joustaa raskausvatsan kasvaessa. Muutoin puku on villasekoitetta. Puku eroaa ulkoisesti tavallisesta virkapuvusta vain mitoituksen puolesta, Nortomaa kuvailee.

Suomessa on naispappeja yli 900.

– Äitiysmallin virkapukua on vuokrattu meiltä noin yksi tai kaksi kertaa vuodessa. Tarve äitiysvaatteille on kuitenkin vain muutama kuukausi raskauden loppuvaiheessa. Monikaan ei ehkä osta pukua omakseen, vaan sitä tullaan vuokraamaan. Muutama kiinnostunut kysely on jo tullut.

Osa papeista on harkinnut ostavansa äitiysmallin virkapuvun, vaikka eivät ole raskaana.

– Moni tuntuu pitävän siitä, että mallin jakku on keskipituinen ja sen helma alaspäin levenevä ja siten siinä on hieman retro-fiilistä.

Naispuolisen papin Valonlähde-virkapuvun seurantaryhmäänkuuluu puvun suunnittelijan Kirsimari Kärkkäisen lisäksi kirkkohallituksen ja Sacrumin edustajia. Valonlähde virkapukua myy ja vuokraa kristillinen kirjakauppa Sacrum.

Sacrum kuuluu Kotimaa-yhtiöihin kuten myös Kotimaa24.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMuslimi kertoo uskostaan – mutta ei tee lähetystyötä
Seuraava artikkeliUlkomaanavun rooli rauhanvälityksessä kasvaa

Ei näytettäviä viestejä