Tuhannet hakevat jouluruokansa leipäjonoista

Leipäjono1x420

Hiljainen jono matelee perjantaiaamuna ympäri pitkän Liikuntamyllyn rakennuksen. Helsingin Herttoniemen seurakunta järjestää ruokaa tarvitseville rakennuksen lastauslaiturilta.  Kymmenen asteen pakkanen ja pieni lumisade ovat saaneet noin tuhat elintarvikkeiden hakijaa kääriytymään tiiviisti toppavaatteisiin. Osa on peittänyt kasvonsa. 

Jukka-Tapio Mäenpää poistuu lämpimiin talvivarusteisiin pukeutuneena ruokakassinsa kanssa ja ryhtyy juttusille. Leipäjono on tullut tutuksi, vaikkei hän alituiseen sieltä elantoaan haekaan. Nyt useat ylimääräiset menot vetivät eläkeläisen talouden tiukalle.

– Siitä on nyt useampi viikko, kun olen viimeksi käynyt. Nyt tilanne ajoi taas tänne. Uudet silmälasit piti hommata ja hampaat pitää maksaa. Ja lääkkeet, luettelee Mäenpää, joka kertoo tutustuneensa myös Hurstin avustustoimintaan Helsingin Kalliossa.

Monitoimimiehen tarina ei liene poikkeuksellinen.  Ennenaikainen eläke alkoi viisi vuotta sitten. Yliopisto vähensi väkeä ja LVI-asentaja sai mennä. Samalla meni työsuhdeasunto.

– Minäkin olen yli 40 vuotta duunia tehnyt, mutta eläke on pieni, juuri 62 vuotta täyttänyt Mäenpää selittää ruoan tarvettaan.

– Tuli juuri keväästä tieto, että saisin ansaita 700, ettei se vaikuttaisi eläkkeeseen. Mutta eihän tämmöistä raakkia kukaan enää duuniin ota, naurahtaa Mäenpää käsiään levitellen ja toivottaa poistuessaan rauhallista joulua.

Jonottajista suurin osa näyttää olevan eläkeikäisiä. Joukossa on myös nuoria, keski-ikäisiä ja lastenvaunuja työntäviä. Siellä täällä joku puhuu venäjää. Monilla on perässä vedettäviä kärryjä.

”Jono pitenee”

leipäjono Ritva Röhr205Ritva Röhr on katsellut jonottavia ihmisiä viisi vuotta tiskin takaa.

– Jono on ikävää katseltavaa, koska jono pitenee ja ihmiset värjöttävät tuolla pakkasessa, sanoo vapaaehtoistyöntekijä Ritva Röhr Helsingin Myllypuron Liikuntamyllyn lastauslaiturilta. 

 – Ihmisiltä saa paljon hyvää palautetta, kun he saavat jonkinnäköistä ruokaa mukaansa. Yritämme jakaa sitä sillä lailla, että jokainen aina saa jotain. Että ei tyhjin käsin tarvitse lähteä täältä, Röhr jatkaa. Hän on jakanut ruokaa viisi vuotta.

Röhrin arvion mukaan ruokaa hakee kolme kertaa viikossa arviolta viidestä sadasta tuhanteen ihmistä kolme kertaa viikossa. Tänään perjantaina jonossa näyttää olevan yli tuhat ihmistä jo ennen kello yhdeksää. 

Leivän, vihannesten, hedelmien ja säilykkeiden lisäksi kaupat ovat lahjoittaneet jaettavaksi myös lanttu- ja perunalaatikkoa sekä kinkun paloja.  Viimeisestä jaosta ennen joulua saa jouluruokaa myös vähävarainen.

– Oletan, että varmaan kaikki, jotka vain kynnelle kykenee, tulevat hakemaan jouluruokaa. Meillä on viikon päästä seuraavan kerran jakelua. Mekin olemme lomalla, sanoo Röhr.

Meillä Röhr viittaa noin kahteenkymmeneen vapaaehtoiseen, jotka huolehtivat ruokien noutamisesta lahjoittajilta Herttoniemen seurakunnan autoilla, niiden asettamisesta tarjolle lastauslaiturilla ja jakamisesta tarvitseville.

Nälkäisiä ruokittiin joulun alla myös eri seurakuntien diakoniaruokailuissa. Muun muassa Helsingin seurakuntien erityisdiakoniatyön järjestämässä jouluruokailussa kävi kaksi kertaa enemmän syöjiä kuin normaaleissa ruokailuissa. Viime keskiviikkona 130 henkilöä saapui syömään, vaikka tapahtumaa ei mainostettu erityisesti ja vaikka ruoka maksoi euron. Aiemmin ruokailu on ollut ilmainen. Normaaleina keskiviikkoina diakoniaruokailuissa käy 50-70 henkeä, kerrotaan erikoisdiakoniatyöstä.

(Kuvat: Taina Pelkonen)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEnsimmäinen imaamikoulu aukeaa Saksassa
Seuraava artikkeliPekka Puskalta vakava joulutervehdys

Ei näytettäviä viestejä