Yli 1 600 vastustaa lähetystukien leikkauksia

Vantaa_logo180

Kaikki allekirjoittaneet eivät ole vantaalaisia, vaan nimiä on kerätty myös muualta.

Nimilista perusteluineen luovutettiin keskiviikkona Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajalle Pirjo Ala-Kapee-Hakuliselle.

Kannanoton luovuttajat Leena Kaseva, Marja-Leena Suutari, Liisa Varonen ja Vuokko Kuokkanen ovat Hämeenkylän seurakunnan pitkäaikaisia vapaaehtoisia, joista osa on toiminut myös luottamustehtävissä. He kertovat olleensa lähetystyön tukijoita vuosikymmenien ajan, tavanneensa sinä aikana eri järjestöjen työntekijöitä ja käyneensä myös tutustumassa työhön paikan päällä.

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti vuoden 2011 marraskuussa äänin 7–4 leikata Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen, Svenska Lutherska Evangeliföreningin, Kansanlähetyksen, Kylväjän ja Sanansaattajien avustuksia 25 prosenttia ja siirtää varat Suomen Lähetysseuran ja Suomen Pipliaseuran tukemiseen.

Päätöksen mukaan tukia leikataan 2012 vuonna 50 prosenttia ja seuraavana vuonna ne lopetetaan kokonaan, elleivät mainitut viisi järjestöä ryhdy noudattamaan kirkon linjauksia naispappeus- ja muissa tasa-arvoasioissa.

Hämeenkylän seurakunta-aktiivien alulle panemassa kannanotossa katsotaan, ettei päätös ota huomioon lähetystyötä tukevien seurakuntalaisten vapaaehtoista työtä. Päätöksen perusteet tuovat heidän mielestään ilmi asiasta päättäneiden kapea-alaisen tiedon siitä, mitä lähetystyö käytännössä on. Lähetystyössä pyritään heidän mukaansa auttamaan esimerkiksi naisia ja tyttöjä alueilla, joissa heillä ei ole ihmisarvoa ja tehdään työtä aids-orpojen parissa.

Kannanoton jättäjät toivoivat, että lähetysmäärärahojen jaosta päättäisi yhteinen kirkkovaltuusto, joka on Vantaan seurakuntien ylin päättävä elin. Vantaan seurakuntayhtymän johtajan Juha Tuohimäen mukaan tämän syksyn lähetysmäärärahojen jakoa valmistelee yhteisen kirkkoneuvoston työryhmä. Taustamateriaalina työryhmällä on muun muassa lähetysjärjestöjen uudet vastaukset niille tehtyihin kysymyksiin. Työryhmästä asia etenee yhteiseen kirkkoneuvostoon.

Vantaan lähetysmäärärahakeskustelun nosti esiin Kotimaa-lehti uutisessaan 6.9. Kotimaassa kaksi Vantaan seurakuntien luottamushenkilöä, Sari Roman Lagerspetz ja Johanna Korhonen, katsoivat, että virkamiehet ovat kävelemässä yhteisen kirkkoneuvoston tekemän lähetysrahapäätöksen yli. Virkamiehet puolestaan perustelivat lehdessä, miksi heidän mukaansa tästä ei ole kyse.

Lue 1 600 henkilön kannanotto tästä (pdf)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliValamon yt-neuvottelujen laillisuus puntarissa
Seuraava artikkeliIL: Guinnessin ennätysten kirjassa nyt 11 suomalaisennätystä – kirkko mukana

Ei näytettäviä viestejä