Metallivarkaat myös seurakuntien ongelma

Kaksi miestä on tuomittu Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa liittyen toukokuisiin metallivarkauksiin Ristinkirkosta ja Joutjärven kirkosta Lahdessa.

Tapauksissa Ristinkirkon sakastin edestä anastettiin messinkinen rappuralli ja pääoven edustalta kaksi suurehkoa messinkistä rappurallia. Lisäksi Joutjärven kirkosta vietiin noin sata metriä messinkisiä ikkunalistoja repimällä ne irti kiinnityksistään. Varastetut tavarat myytiin myöhemmin paloiteltuna romumetallia vastaanottavaan yritykseen.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi tuomitut maksamaan seurakuntayhtymälle varastetusta omaisuudesta 18 500 euroa korvauksia sekä korvaamaan oikeudenkäyntikulut. Miesten enintään vuoden ja vuoden ehdottomat vankeustuomiot tulivat rikosryppäästä joista varkaudet olivat vain osa. Tuomituilla oli ennestään pitkät rikosrekisterit.

Helsingin Sanomat on uutisoinut Suomen saksalaisen seurakunnan seurakuntakeskuksen rännien varkaudesta. Viikon sisällä varkaat ovat Helsingissä vieneet muun muassa palan Finlandia-talon porraskaidetta. Lisäksi kuparivarkaat katkaisivat vahingossa tietoliikenneyhteyksiä Pasilassa.

Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Markku Koskinen kertoo, ettei seurakuntayhtymän kiinteistöille tai rakennusmaille ei toistaiseksi tehty merkittävää vahinkoa.

– Tiedossani ei ole mitään isompaa tapausta. Kyseessä on uudehko ilmiö ja sen seurauksena rakennustyömailla urakoitsijoiden tulee olla entistäkin tarkempia. Meidän täytyy myös valvoa tarkemmin, että kiinteistöjen arvokas materiaali on riitävän hyvin kiinnitettynä, Koskinen toteaa Kotimaa24:lle.

Kulttuurihistoriallisesti tärkeistä kohteista varastetun metallin arvo on romumetallina myytynä pieni nähden rikoksen aiheuttamiin kustannuksiin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliProfessori: Sähköinen media muuttanut Raamatun käyttöä
Seuraava artikkeliMiksi kirkkohäiden suosio laskee?

Ei näytettäviä viestejä