Imaami toivoo syyrialaisten muistavan elämän pyhyyden

Hajjar_anas205

Viime viikonloppuna Suomen muslimijohtajat neuvottelivat ramadanin ajan paastosta Suomessa. Kokouksessa oli edustettuna 85 prosenttia Suomen rekisteröityneistä muslimeista.

– Sovittiin, että Suomessa noudatetaan paikallisia aikatauluja. Napapiirillä noudatetaan lähimmän paikan aikatauluja, joissa on päivä ja yö, kertoo imaami Anas Hajjar kokouksen annista.

Suomessa päivän pituus on huomattavasti pidempi kuin monissa muslimimaissa. Hajjarin mukaan paastoaminen on täällä monien mielestä helpompaa.

– Vaikka päivät ovat pidempiä, hellepäivät täällä ovat harvinaisempia kuin esimerkiksi Lähi-idässä. Yleensä on helpompi paastota täällä, koska täällä on viileää, Hajjar sanoo.

– Pitää muistaa, että on olemassa erivapaudet niille, jotka ovat matkustajia, jotka ovat sairaita tai raskaana. Heillä on erivapaus olla paastoamatta. Koraanissa ja Haditheissa sanotaan näin, muistuttaa Hajjar. Erilaiset paastosäännöt ovat myös vanhuksilla, jotka eivät enää kykene paastoamaan.

– He maksavat korvauksia ruokkimalla köyhän jokaiselta päivältä, Hajjar kertoo.

Paasto on yksi islamin viidestä peruspilarista, jokaisen muslimin velvollisuus puberteetista lähtien.

– Lasten kohdalla vanhemmat valvovat heidän paastoaan ja sen oppimista. Vanhemmilla on vastuu lapsistaan ja jokaisella aikuisella vastuu omasta paastostaan. Jokainen osaa itse päätellä, pystyykö paastoamaan vai ei. Jos ei pysty paastoamaan, voi korvata paastopäivät myöhemmin.

Edes raskasta työtä tekeville ei ole olemassa paastosta kevytversiota.

– Et voi paastota vain puolta päivää. Joko paastoat tai et paastoa. Arvio kyvystä on henkilökohtaista. Jokainen on vastuussa omasta itsestään. Paasto on Jumalan ja ihmisen välinen asia. Jumala on se, joka siitä palkitsee. Ihmiset eivät voi valvoa toisten paastoamista. Paastoaja ei odota palkintoa toisilta ihmisiltä, ei edes kehumisena, Hajjar sanoo.

Ramadanin alla syyrialaistaustainen Hajjar sanoo seuranneensa Syyrian sisällissodaksi laajenevaa väkivaltaa raskain mielin.

– Ei se vaikuta vain ramadaniin, vaan se on vaikuttanut monien elämään jo toista vuotta. Huoli on ollut koko ajan, sanoo Hajjar, jonka sukulaisia asuu Syyriassa.

– Toivon rauhan palautuvan ja veren vuodatuksen loppuvan. Toivon ihmisten muistavan tämän kuukauden pyhyyttä ja ihmishengen pyhyyttä. Toivon, että tappaminen päättyisi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRoomassa muistetaan nykymarttyyreja
Seuraava artikkeliKirkko mukana SuomiAreena-tapahtumassa

Ei näytettäviä viestejä