Jussi Sohlberg. Hänen mukaansa perinteessä yhdistyy sekä numerologia että taikausko perjantaipäiviä kohtaan.
– Numerologiassa ajatellaan, että numero 12 edustaa täydellisyyttä. Vuodessa on 12 kuukautta, Olympoksella 12 jumalaa, Israelin kansassa 12 heimoa ja niin edelleen. Numero 13 rikkoo sitten tämän täydellisyyden, Sohlberg selittää.
Skandinaavisesta mytologiasta löytyy myös uskomus, että jos pöydässä on 13 henkilöä, yksi heistä tulee kuolemaan epäonnisesti.
Perjantaita on puolestaan pidetty huonoa onnea tuottavana päivänä ainakin 1300-luvulta. Se mainitaan muun muassa Canterburyn tarinoissa.
Esimerkiksi temppeliritarien vangitseminen, joka merkitsi ritarikunnan tuhoutumista, tapahtui perjantaina 13. lokakuuta 1307. Sohlbergin mukaan päivämäärällä ei alun perin ollut merkitystä. Tulkinta, että juuri tuo tapahtuma ja päivämäärä selittäisivät, miksi perjantai 13. päivä olisi epäonnen päivä, on syntynyt ilmeisesti vasta 1900-luvulla. Esimerkiksi Dan Brownin taaanoisessa Da Vinci -koodi -kirjassa esitettiin kyseinen moderni tulkinta epäonnen päivän taustasta.
Sohlbergin mukaan päivään liittyvä taikausko voi näkyä arkielämässä satunnaisesti. Vaikkapa joistakin hotelleista huone numero 13 saattaa puuttua kokonaan.
Kuva: Dennis Skley
Ilmoita asiavirheestä