Alkuvuodesta miljoona maksuhäiriömerkintää

raha_ja_silmlasit420

Kasvun määrä yllätti Takuu-säätiön toiminnanjohtaja Juha A Pantzarin.

– Osasin kyllä odottaa jonkinlaista kasvua sen perusteella, että Takuu-säätiön Velkalinjalla puheluiden määrä on kasvanut huomattavasti tänä keväänä, mutta uusien maksuhäiriöiden määrä on yllätys, sanoo lomamatkalta tavoitettu Pantzar.

Hänen mukaansa työttömyydestä johtuvat velkaongelmat ovat alkuvuoden aikana selvästi lisääntyneet ja suuret irtisanomiset ovat joka kerta tuottaneet puheluiden ryöpyn Takuu-säätiöön.

Osittain maksuhäiriöiden määrän kasvua selittää se, että huhtikuusta lähtien merkintä on annettu myös silloin, kun ulosottoperintä jatkuu yhtäjaksoisesti pitkään. Kaikkea kasvua se ei kuitenkaan selitä. Liiketoiminnan kehityspäällikkö Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä arvioi kasvun jatkuvan ja suurimman osan merkinnöistä kertyvän samoille henkilöille.

– Olemme alkaneet rakentaa elämäämme kohtuuttoman paljon velkatulevaisuuden varaan, sanoo Pantzar.

Aikaisemmin velkaa otettiin kohtuullisesti esimerkiksi asunnon kokoon nähden, mutta nyt sitä otetaan niin paljon, ettei siinä ole minkäänlaista puskuria vastoinkäymisten varalta. Palkka on sidottu velkojen maksuun ja elämää joudutaan elämään luotolla.

Yksi keino hallita ylivelkaantumista olisi sekä Pantzarin että Muhosen mielestä olisi se, että lainan myöntäjällä olisi tiedossaan niin sanottu positiivinen luottotieto, jolloin yhdestä rekisteristä voisi tarkistaa lainansaajan kaikki velat. Näin myös lainan antajalle tulisi osaltaan vastuuta.

Toinen keino helpottaa ylivelkaantumista ovat pienlainat, joita Takuusäätiö kokeilee tämän vuoden Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla.

– Joskus elämäntilanne on sellainen, että tarvitaan vain pieni rahasumma arjesta selviämiseen. Jos vaikka työssä käymisen edellytys on oma auto ja se hajoaa, pienlaina voi auttaa pitämään työpaikan, sanoo Pantzar.  Kuntien sosiaalisen luototuksenhan pitäisi hoitaa tämä, mutta ne eivät säästöpaineissa hoida sitä, hän lisää.

– Kauhunsekaisin tuntein odotan lomakauden loppua. Kesälomien aikanahan kukkaron nyörit aukeavat helposti ja jos rahaa ei ole, sitä otetaan jostain. Tilanne ei todellakaan näytä hyvältä, huokaa Pantzar.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Huovinen: Müllerin valinta odotettu
Seuraava artikkeli”Uskonnonopetuspäätös lähihistorian typerimpiä”

Ei näytettäviä viestejä