Suomen ainoa eksorkisti

Helsingin Pyhän Henrikin katolisen seurakunnan kirkkoherra, monsignore Marino Trevisini on luultavasti Suomen ainoa virallisesti eksorkistiksi nimetty henkilö.

– Eksorkisti tekee sitä, mitä Jeesus kehotti, kun hän käski parantamaan sairaita ja ajamaan pois pahoja henkiä, Trevisini sanoo.

Jokaisessa katolisessa hiippakunnassa pitäisi olla nimettynä pappi, joka on perehtynyt henkivaltoihin, riivattujen puolesta rukoilemiseen ja demonien karkottamiseen. Vain piispa voi valtuuttaa papin tehtävään.

Trevisinin mukaan usko henkivaltoihin on länsimaissa kriisissä, koska usko on kriisissä ylipäätään.

Riivauksesta eroon pääsemisessä olennaista on Trevisinin mielestä usko rukouksen voimaan ja parantumiseen.

– Jeesuskin kysyi sairailta ja kiusatuilta, uskovatko he, että he voivat parantua.

”Riivattuna olo on harvinaista, mutta sitä esiintyy”

Trevisini toimii eksorkistina sivutoimisesti. Siitä huolimatta pyyntöjä rukoilla riivatun tai muuten pahaa pelkäävän ihmisen puolesta tulee useita joka viikko.

– Noin 90 prosenttia tapauksista on sellaisia, että niillä ei ole mitään tekemistä Paholaisen kanssa. Pikemminkin ne ovat psyykkisiä ja hengellisiä ongelmia. Usein tavallinen sielunhoito riittää, Trevisini sanoo.

Varsinainen riivattuna olo on harvinaista. Trevisinin mukaan sitä kuitenkin esiintyy.

Trevisini kertoo, että suurin osa hänen asiakkaistaan on ainakin nimellisesti luterilaisia. Hän kehottaa, että rukouksen jälkeen kaikki palaisivat omaan seurakuntayhteyteensä tai tiivistäisivät sitä.

Riivatun ihmisen katse ja ruumiinvoimat voivat Trevisinin mukaan olla poikkeukselliset. Trevisini sanoo, että tällainen ihminen saattaa tietää, mitä muilla paikalla olevilla on taskuissaan.

– Olen myös nähnyt, miten riivattu tuntee läsnä­olevien salaisia syntejä tai puhuu kieliä, joita hän ei osaa.

”Paholainen kavahtaa pyhyyttä”

Manaaminen vaatii papilta lujan uskon lisäksi kokemusta ja taitoa. Jos ihminen on riivattu, hän voi alkaa huutaa tai ja kirota. Silloin papin on vain rauhallisesti jatkettava toimitustaan.

Eksorkistiset rukoukset eivät ole taikasanoja. Trevisinin mukaan Paholainen kavahtaa pyhyyttä, kuten Raamatun sanaa, ruusukkoa tai krusifiksia.

Toimituksessa luetaan ensin paljon psalmeja ja evankeliumien kohtia sekä rukoillaan esirukousta. Vasta sitten, jos tarvetta todella on, luetaan eksorkismirukous ja käsketään pahaa poistumaan.

– Papin ei ole hyvä olla eksorkismirukouksia lukiessaan yksin. Olisi ihanteellista, että hänen puolestaan rukoilee joku kolmas paikalla oleva, Trevisini sanoo.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotimaa-lehdessä.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliKutistettu paha
Seuraava artikkeli”Retongilla ei pääse taivaaseen”

Ei näytettäviä viestejä