Kolme kovaa haastaa johtajan – jäsenyys, talous ja seurakuntarakenne

Kirkollisen johtamisen forum kokoontuu 30.-31.1. Helsingissä Paasitornissa. Forum kokoaa parisataa kirkon keskeistä esimiestä pohtimaan muuttuvan maailman johtamiselle asettamia haasteita.

– Ei ole mikään salaisuus, että kirkollisen johtamisen keskeisiä kysymyksiä ovat jäsenyys, talous ja seurakuntarakenne. Toiset esimiehistä tiedostavat tämän kysymyskimpun paremmin kuin toiset, sanoo yksi forumin järjestäjistä, kehittämiskonsultti Raimo Turunen Seurakuntaopistosta.

Turusen mukaan tärkeitä osa-alueita ovat myös johtaminen verkossa sekä vapaaehtoistoiminnan johtaminen.

– Kirkon omassa johtamiskoulutuksessa vapaaehtoisten johtamisesta puhuminen on jäänyt kovin vähälle, ja yleensä keskitytään organisaatioiden johtamiseen.

Hengellisen työnantajan erityishaasteet

Turusen mielestä menestyksekäs johtaminen kirkossa edellyttää kirkollisen organisaation erityisluonteen tiedostamista.

– Kirkon työn pohjimmainen luonne on hengellinen. Olemukseltaan kirkko edustaa erilaisuutta ja toiseutta. Mutta samaan aikaan kirkko on työnantaja, jolla on samat velvoitteet kuin kaikilla muillakin työnantajilla.

– Lisäksi vaarna voi olla työyhteisön liika hengellistäminen, jolloin ongelmien ja ristiriitojen ratkaisemista tulee hankalaa.

Turunen arvioi myös, että johtamisen näkökulmasta tuleva seurakuntarakenteen uudistus tulee olemaan varsin työllistävä.

– Uudistus tuntuu lykkääntyvän. Optimistisen arvion mukaan uuden yhtymä- tai rovastikuntamalliksi kutsutun rakenteen mukaiset seurakunnat voisivat aloittaa 2017. Kuitenkin jo nyt monissa pienissä seurakunnissa tulisi tehdä ratkaisuja, mutta päätöksiä on pakko odottaa.

Johtajat ja rahat vähenevät

Joka toinen vuosi järjestettävä kirkollisen johtamisen forum sai alkunsa 2006 kirkon koulutuskeskuksen aloitteesta. Valtakunnalliselle kirkollisen johtamisen kokoontumiselle oli tarvetta, vaikka kukin hiippakunta järjesti kirkkoherroille ja talouspäälliköille omaa koulutusta.

Paasitorniin Helsinkiin kokoontuu noin 200 osallistujaa. Muutama vuosi sitten Jyväskylässä pidetyssä forumissa oli 350 osallistujaa.

– Osallistujamäärissä näkyy toisaalta johtavien kirkon viranhaltijoiden määrän väheneminen ja toisaalta seurakuntien taloustilanne. Olen saanut monelta taholta viestiä, että tällä kertaa ei pystytä osallistumaan.

Forumin järjestäjät ovat Kirkkopalvelut/Seurakuntaopisto, Kirkkohalliotus/Kirkon työmarkkinalaitos, Kirkon akateemiset AKI ry., Kirkon hallintovirkamiehet KiHV ry. ja Kirkon alat ry.

Katso Kirkollisen johtamisen forumin ohjelma

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLML:n projekti uudistaa diakoniaa
Seuraava artikkeliOKM myönsi 60 000 euroa seurakuntien liikunnan kehittämiseen

Ei näytettäviä viestejä