Vaivaishiiri – pieni elämä

Saatana saapui henkseleitään paukutellen Jumalan luokse. Pimeyden ruhtinas uhosi, että pystyy tekemään luomakunnan pienimmän nisäkkään.

– Kas tässä olisi kotihiiri, Saatana ylpeili pitäen kädessään 12–22 gramman painoista otusta.

– Onpas pieni ja varmaan viheliäinen, Jumala virnisti hiirtä katsellessaan.

Niin kotihiirestä tuli kautta maailman ihmisen vähemmän toivottu seuralainen ja hygieniariski.

– Mutta mikäs meillä tässä on, Jumala sanoi hymyillen ja avasi kätensä. Siinä oli vaivaishiiri, jonka paino on vain 4–6 grammaa.

Vaivaishiiri (Micromys minutus) on sukunsa eli vaivaishiirten ainoa edustaja maailmassa. Sitä tavataan Euroopassa ja Aasiassa. Vaivaishiiri on Euroopan pienin nisäkäs. Maailmassa vain pari muuta jyrsijälajia saattaa olla karvan verran pienempiä.

Suomeen vaivaishiiri löysi tiensä vasta 1900-luvun alussa. Sitä tavataan nykyisin elinvoimaisena kantana Oulu-Kuusamo-linjan eteläpuolella.

Vaivaishiiri on viljelysaukeiden asukas. Sen englanninkielinen nimi harvest mouse tarkoittaa ”sadonkorjuuhiirtä”.

Pienestä koostaan johtuen vaivaishiiri viettää suuren osan ajastaan maan pinnalla korsistoissa liikkuen. Se käyttää pitkää häntäänsä taitavasti tukena kiipeillessään pelloilla ja heinikoissa.

Vaivaishiiren pesä on heinikkoon tehty pallonmuotoinen tupa. Hiirulaisen pesintää on Englannissa avitettu Wimbledonin tennisturnauksessa käytetyillä palloilla, joihin on porattu pieni reikä, josta hiiri mahtuu, mutta pedot eivät.

Vaivaishiiri on niin pieni, että sen näkeminen melkein pelottaa. Kuinka elämä voi mahtua noin pieneen karvapalloon? Jumalalle kaikki on mahdollista.

Juttu on julkaistu aikaisemmin Kotimaa-lehdessä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVaahtera – syksyn muotia
Seuraava artikkeliValkohäntäkauris – paratiisin perävalo

Ei näytettäviä viestejä