Jessi Orpana on asunut ja vaikuttanut koko ikänsä Helsingin Pakilan seurakunnan alueella. Hänen mielestään kirkkoon tyytymättömän ei pidä erota kirkosta, vaan ajaa muutoksia sisältä päin.
Kuka olet ja miltä paikkakunnalta? Millaisessa luottamustehtävässä palvelet?
Olen Jessi Orpana Helsingistä. Työskentelen tohtorikoulutettavana Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa, jossa teen Vanhan testamentin alaan kuuluvaa väitöskirjaa. Olen Pakilan seurakuntaneuvoston jäsen, Helsingin yhteisen kirkkovaltuuston jäsen ja Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston varajäsen.
Miksi lähdit seurakunnan luottamushenkilöksi? Mihin haluat vaikuttaa?
Olen kouluiästä asti ollut mukana kantamassa vastuuta yhteisistä asioista erilaisissa luottamustehtävissä. Rippikoulun jälkeen jäin mukaan isostoimintaan ja olen ollut siitä asti aktiivisesti mukana seurakunnan toiminnassa niin vapaaehtoisena kuin palkattuna kausityöntekijänäkin. Lähdin ehdolle seurakuntavaaleihin seurakuntamme silloisen nuorisopastorin kannustamana.
Erityisen lähellä sydäntäni ovat lasten ja nuorten hengellisyyden ja kokonaisvaltaisen kasvun tukeminen sekä toimintaedellytysten takaaminen koko seurakunnan alueelle.
Kuinka kauan olet palvellut seurakunnan luottamustehtävissä?
Olen palvellut Pakilan seurakuntaneuvostossa tämän vuoden lopulla kaksi kautta eli kahdeksan vuotta. Helsingin yhteisessä kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa kuluva nelivuotiskausi on ensimmäiseni.
Millaiset ominaisuudet ovat luottamushenkilölle tärkeitä? Kenelle tehtävä sopii?
Luottamushenkilön on tärkeä tuntea edustamansa seurakunnan jäsenten ja työntekijöiden tarpeet. Seurakunnan toiminnassa mukana oleminen, kiinnostus ottaa selvää asioista ja viestinviejänä toimiminen ovat luottamushenkilön keskeisiä tehtäviä. Myös eri asioita ajavien ja eritavoin kantansa ilmaisevien ihmisten kanssa tulee pyrkiä rakentavaan keskusteluun.
Luottamustehtävän hoitaminen edellyttää kykyä ja rohkeutta toimia johdonmukaisesti vaikeissakin päätöksentekotilanteissa. Tehtävä sopii henkilölle, jolla on pitkäjänteisyyttä asioiden hoitamiseen ajoittain monimutkaiselta ja raskaalta tuntuvan kirkollisen päätöksentekojärjestelmän kautta.
Mitä ajattelet uskonnon ja politiikan yhdistämisestä?
Uskonnon ja politiikan välisestä suhteesta on käyty vilkasta keskustelua etenkin viime aikoina. Mielestäni kirkon ja valtion hallinnot ja päätöksenteko on tärkeä pitää erillään toisistaan. Uskonnollisen ja poliittisen keskustelun välille ei kuitenkaan voida piirtää selvää rajaa, ja hyvä niin. Samat henkilöt voivat mielestäni vaikuttaa niin kirkossa kuin politiikassakin.
Mikä on ollut sinulle vaikein tehtävä tai päätös luottamushenkilönä? Entä mieluisin?
Vaikeimmat päätökset ovat liittyneet toimitiloista luopumiseen. Se on kuitenkin ollut taloudellisesti välttämätöntä. Toiminnan keskittämisen väistämätön seuraus on valitettavasti välimatkojen piteneminen, mikä vaikuttaa erityisesti kaikkein nuorimpien ja iäkkäimpien osallistumismahdollisuuksiin.
Mieluisimpia päätöksiä ovat olleet motivoituneiden ja taitavien henkilöiden rekrytoinnit sekä resurssien kohdentaminen lapsi- ja nuorisotyöhön.
Mitä kirkon jäsenyys sinulle merkitsee?
Kirkon jäsenyys merkitsee minulle kristityksi tunnustautumista ja yhteyttä toisiin kristittyihin. Monet ovat tyytymättömyyttään eronneet kirkosta. Muutoksia ja parannuksia kirkollisiin kysymyksiin on kuitenkin mielestäni mahdollista tehdä vain sen sisältä. Mikään systeemi ei ole täydellinen, mutta siitä irtisanoutuminen ei kehitä asioita parempaan suuntaan.
Olen ollut koko ikäni saman seurakunnan jäsen, mikä on Helsingissä nykyisin melko harvinaista. Kirkon jäsenyys, Pakilan seurakunta, alueen eri-ikäiset ihmiset sekä elämän mittainen ja monipuolinen seurakunnan toiminnassa mukana oleminen liittyvät mielessäni erottamattomasti yhteen.
Oletko mukana jossain seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa? Missä?
Toimin yhtenä ohjaajana Itä-Pakilassa Pakintalolla kokoontuvassa pyhäkouluryhmässä. Lisäksi olen satunnaisesti tarpeen mukaan suunnittelemassa ja toteuttamassa nuorisotyön toimintaa sekä pyydettäessä mukana milloin missäkin, mm. messujen toteutuksessa.
Ilmoita asiavirheestä