Tiekirkot: arkkitehtuuria äärestä laitaan

Tämän kesän matkailusesongin aikana Suomessa avaa ovensa jälleen 269 Tiekirkkoa, jotka sijaitsevat koko maan pituudelta aina Hangosta Inariin. Kirkot ovat avoinna pääosin kesäkuun alkupuolelta elokuun loppupuolelle.

Tiekirkkojen kehityspäällikkö Jari Kupiainen Kirkkopalveluista korostaa, että Tiekirkot ovat matalan kynnyksen pysäkkejä ja mahdollisuus hiljentymiseen ja rauhoittumiseen. Tiekirkot ja niiden ympäristöt ovat myös ikkuna historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Lapset saavat leikkiä leikkimökkikirkoissa

Osa Tiekirkoista on huomioinut erityisesti lapsiperheet. Esimerkiksi Virtain kirkossa ja Haapajärven Samuelin kirkossa on leikkimökkikirkot.

Virtain leikkimökkikirkkoa kutsutaan Hyvän paimenen kirkoksi. Siellä on Hyvää Paimenta kuvaava päiväkerholaisten huovuttama alttaritaulu. Vierailijoiden käytettävissä on kastepukuun puettu nukke ja kastemalja sekä morsiusparin vaatteet. Niiden avulla lapset voivat eläytyä leikeissään kirkollisiin toimituksiin.

Tampereella sijaitseva Finlaysonin kirkko puolestaan toimii kesästä kesään lasten Tiekirkkona. Kirkosta löytyy kerronta-alttareita, joissa havainnollistetaan Raamatun kertomuksia raamattunukkejen avulla. Takaosan lasten alttarilla lapset voivat itse leikkiä.

Tänä kesänä seitsemän uutta Tiekirkkoa

Vuonna 1991 parin pohjoisen kirkon aukiololla alkanut Tiekirkko-verkosto on vakiintunut noin 270 kirkkoon, jotka sijaitsevat pääteiden varsilla. Ortodoksikirkkoja on mukana 14.

Viime vuonna suosituin kävijämääriään tilastoineista kirkoista oli Turun tuomiokirkko, jossa kävi 71 069 Tiekirkko-vierasta. Joka kolmas Tiekirkko piti kirjaa vierasmääristään. Kävijöitä tilastoitiin yhteensä 254 115.

Tänä vuonna uusia tiekirkkotulokkaita on kaikkiaan seitsemän. Yksi niistä on Vantaalla sijaitseva Seutulan kappeli, joka avautuu Tiekirkkona heinäkuussa ja on avoinna elokuun alkuun. Kappelin kerhopuolella aukeaa myös kesäkioski.

– Aloite Tiekirkoksi tuli seurakuntalaiselta ja sitä päätettiin kokeilla. Ajatuksissa on, että kappeli toimii tiekirkkona myös kesän 2015 Vantaan asuntomessujen aikaan, kertoo Tiekirkkotoiminnasta vastaava pappi Pasi Kilpeläinen Vantaankosken seurakunnasta.

Muita uusia Tiekirkkoja ovat vuonna 1913 valmistunut, Josef Stenbäckin suunnittelema Hartolan kirkko, Vuonna 1900 käyttöön vihitty Kylmäkosken kirkko Akaan seurakunnassa, Vuonna 1851 valmistunut Rääkkylän kirkko, Vuonna 1924 valmistunut Savitaipaleen kirkko sekä 1843 valmistunut Vetelin kirkko ja vielä 1400-luvulta peräisin oleva Turun Pyhän Katariinan kirkko.

Kirkoittain vaihtelevat aukioloajat kannattaa tarkistaa verkkopalvelusta www.tiekirkot.fi. Windows-puhelimiin voi ladata myös Tiekirkot-sovelluksen suunnistamista helpottamaan.

Espoon tiekirkot: arkkitehtuuria äärestä laitaan

Espoon Tiekirkkotarjonta on vähintäänkin monipuolinen. Hiljentymään voi pistäytyä kolmeen hyvin erilaiseen kirkkotilaan.

Espoon Tuomiokirkko on keskiaikainen harmaakivikirkko Espoonjoen rannalla. Se on nähnyt ympärillään elämää yli 500 vuotta. Kirkko rakennettiin vuosien 1485–90 välillä. Alkuperäisestä kirkosta ovat jäljellä itä- ja länsiosat, joissa keskiaikaiset maalaukset ovat nykyään näkyvissä. Uudet urut otettiin käyttöön vuonna 2012. Kirkkoon mahtuu noin 550 kirkkovierasta ja se on suosituin vihkikirkko Espoossa. Espoon Tuomiokirkko on avoinna 3.6.–20.8. arkisin klo 11–16.30, jolloin opas on paikalla. Suvisunnuntaisin kirkossa on iltamusiikkia 1.6.–24.8. kello 19. Musiikkihetkiin on vapaa pääsy.

Otaniemen kappeli on arkkitehtuuriltaan maailmankuulu. Sen ovat suunnitelleet Kaija ja Heikki Siren. Keskellä Otaniemen teekkarikylää sijaitseva kappeli valmistui vuonna 1957. Kappelisali avautuu seinänkokoisen ikkunan kautta luontoon. Lasiseinän takana kirkon takapihalla on suuri valkoinen metalliristi. Kappelin rakennusmateriaaleina on käytetty puuta ja punatiiltä. Sen esipiha on puulla aidattu. Kaunista alttarimaisemaa katsellessa on helppo hiljentyä ja löytää kokemus pyhästä. Luonto, arkkitehtuuri ja yhteiskunta ovat yhtä. Otaniemen kappeli on avoinna 1.6.–31.8. arkisin klo 12–17.

Tapiolan kirkko on professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelema. Se edustaa modernia arkkitehtuuria ja on suojeltu asemakaavalla. Rakennus on muurien sulkema. Kuutiomainen kirkkosali on sen korkein osa. Umpinaisten betoniseinien vastapainoksi lasiseinät ovat mahdollisimmat aineettomat. Kirkko valmistui v. 1965, rakennusta laajennettiin v. 1992. Kuvanveistäjä Helena Hietasen ja valosuunnittelija Tarja Ervastin suunnittelema valoteos ”3” kirkkosalissa on vuodelta 2002. Tapiolan kirkko on avoinna 1.6.–31.8. ma–pe klo 8–21, la–su klo 8–17. Musiikkia Tapiolan kirkossa pääsee kuuntelemaan tiistaisin puolen päivän aikaan 3.6.–12.8. Musiikkihetkiin on vapaa pääsy.

Kuva: Kuvakaappaus Tiekirkkojen nettisivuilta

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSome luo sillan rippileirien välille
Seuraava artikkeliLahtelaiskirkkoon etäsoitettavat urut – vanhat urut lahjoitettiin Viroon

Ei näytettäviä viestejä