Postin nippukääre tuo muutoksia seurakuntalehtien jakeluun

Posti muuttaa vuonna 2015 lehtien osoitteettoman jakelun ehtoja. Osoitteettomat lehdet kääritään maanantain tai torstain jakeluun yhteiseen nippuun. Nipussa voi olla 12 eri tuotetta. Torstai on ollut yleisin seurakuntalehtien jakelupäivä.

Kotimaa Oy:n tuotantopäällikkö Timo Karonen toteaa, että Postin nippukääreen mainos voi olla ristiriidassa seurakuntalehtien sisällön kanssa, eikä sitä voi hyväksyä.

Osittain tästä syystä Kotimaan kustantamien seurakuntalehtien osoitteeton jakelu vaihtuu torstailta perjantaille viimeistään heinäkuussa 2015.

Perjantain jakelua ei niputeta kääreisiin. Tämä niin sanottu premium-jakelu on kuitenkin hieman nippujakelua kalliimpaa.

Mainoskääreen lisäksi nippujakelu tuo muita ehtoja. Postitettavan tuotteen erän tulee olla vähintään 50 000 kappaletta, mikä rajaa suuren osa seurakuntalehdistä torstain jakelusta pois.

Muita ongelmia tulee itse niputtamisesta, mikä tehdään Helsingissä. Esimerkiksi Kokkolassa painettava Oulun seurakuntien Rauhan Tervehdys pitäisi rahdata Helsinkiin niputettavaksi, josta se rahdattaisiin Ouluun jaettavaksi.

Karonen ei pidä ratkaisua ekologisesti erityisen hyvänä. Kääre saattaa tuoda satoja tonneja lisää keräyspaperia ja kuljetus miljoonia kilometrejä lisää rahdattavaa ja lisää liikennepäästöjä maanteille vuosittain.

Lisäksi hän arvelee, että mainoskäärejakelu saattaa ärsyttää yleisöä ja lisätä mainoskieltojen määrää.

– Yksityiset jakeluyhtiöt jakavat ilmaistuotteet viikonloppuisin ja keskiviikkoisin. Postin ratkaisu vaikuttaisi lisäävän viikkoon jopa kaksi ilmaisjakelunivaskaa, hän sanoo.

Muutos tulee voimaan heinäkuussa, mutta osa lehdistä siirtyy perjantain jakeluun ennakoiden jo vuoden alusta.

Karonen ennakoi, että yhä useampi seurakuntalehti siirtyy osoitteelliseen jakeluun tulevina vuosina. Tällöin jakelupäivä voi palata torstaiksi. Se antaa lukijalle enemmän aikaa paneutua viikonlopun tapahtumiin kuin perjantain jakelu.

Vantaan Lauri siirtyy nyt osoitteettomasta jakelusta osoitteelliseen jakeluun. Sen rinnalla harkitaan lisäksi telinejakelua. Telinejakelua käytetään jo nyt muun muassa Tampereella, Jyväskylässä ja Espoossa muun jakelun lisänä.

Osoitteellinen jakelu on seurakunnan henkilökohtainen tervehdys, koska lehdessä on saajan nimi. Saajana on yleensä seurakuntaan kuuluva talouden vanhin asukas. Esimerkiksi Espoossa on arvioitu tämän lisäävän seurakuntalehden lukuarvoa ja kiinnostavuutta. Espoossa osoitteellista jakelua on täydennetty kaksi kertaa vuodessa toteutetulla peittojakelulla, jossa lehti jaellaan kaikkiin mainoskiellottomiin luukkuihin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTapaninpäivänä Suomessa oli kolme tsunamirukoushetkeä
Seuraava artikkeliSeurakuntalehtien jakeluun tulossa muutoksia

Ei näytettäviä viestejä