Osoitteena Kirkkotie

Yksi Suomen tavallisimmista tiennimistä on Kirkkotie. Se tai sen johdannainen (kuten Kirkkokatu, Kirkkopolku) löytyy lähes jokaisesta kunnasta. Kuntaliitosten yhteydessä joku kuitenkin joutuu luopumaan Kirkkotiestään, sillä pelastustoiminnan vuoksi ja muunkin sekaannuksen välttämiseksi kunnassa voi olla vain yksi samanniminen kadun- tai tiennimi.

Monessa kunnissa joudutaan luopumaan Kirkkoteistä ja vaihtamaan sen nimi muuksi. Muutoksen yhteydessä usein nimen kirkollinen alkuperä säilyy, mutta ei aina.

Asukkailta kysyttiin ehdotuksia

Uusi Salo syntyi vuoden 2009 alussa, kun Halikko, Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, Perniö, Pertteli, Salo, Suomusjärvi ja Särkisalo yhdistyivät lähes 55 000 asukkaan kaupungiksi. Salossa jouduttiin tekemään tavallista mittavampi nimiremontti, sillä kun kymmenen kuntaa liittyi yhteen, oli nimimuutoksia kaikkiaan 400.

Tavallisin päällekkäinen nimi Salon alueella oli Kuusitie, jollainen oli kuudessa kunnassa kymmenestä. Salossa ajateltiin, että samannimisten tiennimien eteen lisättäisiin vanha kunnan nimi (esimerkiksi Muurlan Pappilantie), mutta sekaantumisen vaaraa pidettiin liian suurena. Asukkaat ja yleisö saivat sanoa mielipiteensä nimiehdotuksiin ja tehdä omia nimiehdotuksia.

Kirkollista tiennimistä ei Salon alueella syntynyt suurta kiistaa, sillä vain Salon kaupungissa oli Kirkkokatu ja Kiikalassa Kirkkotie. Halikossa oli Kirkkorinne. Perniö joutui vaihtamaan Kirkkopolun Puukartanonpoluksi, koska Särkisalo sai pitää Kirkkopolkunsa.

Pappilantie oli Perttelissä ja Muurlassa. Pertteliin Pappilantie jäi, mutta Muurlassa se muuttui Pyymäentieksi. Perustelu nimenmuutokselle lienee paikkakunnalla ollut helppoa, Muurlan seurakunnassa ei ole enää pappilaa käytössä ja vieressä on Pyymäki niminen paikka.

Oulussa katosi kolme Kirkkotietä

Kauhavalla 2009 neljän kunnan liitoksen seurauksena vain Kortesjärvi joutui muuttamaan Kirkkotiensä Kirkkoraitiksi. Kirkkotie jäi Kauhavalle, jonka varrella myös kaupungintalo sijaitsee.

Uusi Kouvola muodostui 2009 kuudesta kunnasta, joista kolmessa oli Kirkkotie. Anjalankoski sai pitää Kirkkotien, Kuusankoskella se muuttui Manunkujaksi ja Elimäellä Kanttorintieksi. Anjalakosken Kirkkokuja muuttui Majurintieksi ja Kuusankoskella säilyi Kirkkokuja. Anjalakoskella Pappilantie säilyi, mutta Kuusankoskella se muuttui Pappilanpellontieksi. Anjalakoskella Kappelitie säilyi, Elimäellä se muuttui Kivikaarentieksi.

Raasepori muodostettiin 2009. Uuden kaupungin kolmessa vanhassa kunnassa oli kolme Kirkkokatua, kaksi Tammisaaressa ja yksi Karjaalla. Tammisaaren Kirkkokadut olivat kuitenkin nimeltään Iso kirkkokatu ja Pieni kirkkokatu, joten Karjaa sai pitää oman Kirkkokatunsa.

Raahen ja Vihannin kuntaliitoksessa 2013 Raahen Kirkkotie Pattijoella muuttui Kirkkotarhantieksi, Vihannissa säilyi Kirkkotie.

Oulun kuntaliitoksen yhteydessä 2013, katosi osoitteistosta kolme Kirkkotietä. Kiimingissä Kirkkotiestä tuli Kirkonniementie, Oulun Kirkkotie muutettiin Kirkkorannantieksi ja Oulunsalossa Kirkkotien tilalle tuli Jääsköntie.

Jutun materiaalista osa on julkaistu aiemmin Kotimaassa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSeis sokealle vauhdille – pysähtyminen lisää tuottavuutta
Seuraava artikkeliTimo Junkkaalan tehtävät Juha Vähäsarjalle

Ei näytettäviä viestejä