Jyväskylä hakee säästöjä sulkemalla keskusseurakuntatalonsa

Jyväskylän seurakunta sulkee keskusseurakuntatalonsa lokakuun alusta. Asiasta päätti keskiviikkona yksimielisesti Jyväskylän kirkkoneuvosto Kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan esityksen mukaisesti.

Suomen suurimman seurakunnan keskusseurakuntatalo on ollut vajaakäytöllä sisäilmaongelmien vuoksi, kertoo vt. hallintojohtaja Markku Laitinen. Rakennuksessa on pidetty yksittäisiä tilaisuuksia. Toimistotilat ovat siirtyneet jo aiemmin väistötiloihin.

Rakennuksen ylläpidosta seurakunnalle koituneet kustannukset ovat olleet yli 16 000 euroa kuukaudessa. Kustannukset ovat syntyneet mm. pakollisista ylläpitoon liittyvistä henkilöstökuluista ja lämmityksestä. Laitisen mukaan päätöksen pohjalta ei kuitenkaan tehdä varsinaisia henkilöstövähennyksiä.

Säästöjen kokonaismäärää onkin Laitisen mukaan vaikea arvioida tarkasti. Hän kuitenkin arvioi rakennuksen lepotilaan ajamisen synnyttämän säästön olevan merkittävä suhteessa rakennuksen ylläpidon kustannuksiin. Vajaa puolet kustannuksista on tullut henkilöstöstä, joka siirtyy muihin tehtäviin seurakunnan sisällä.

Jyväskylän seurakunta on hakenut keskusseurakuntatalon tontille asemakaavan muutosta yhdessä Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiön (KOAS) kanssa. Suunnitelmissa on myydä viereisen tontin omistavalle KOAS:lle rakennusoikeutta seurakunnan tontilta vapaaksi jäävältä alueelta.

– Opiskelija-asunnot ovat aina kortilla. Toisaalta yhteistyöhön vaikutti erityisesi KOAS:n tontin sijainti. Toisaalta meille oli myös mieluisaa säätiön aikomus tukea autotonta rakentamista, jossa parkkipaikkojen määrä alueella minimoidaan. Se vähentää myös liikennemäärää alueella, Laitinen toteaa.

Itse keskusseurakuntataloon suunnitellaan mahdollisimman monikäyttöisiä tiloja. Peruskorjattavaan rakennukseen on tarkoitus keskittää kaikki Jyväskylän seurakunnan toimisto- ja tukipalvelut, keskushallinto ja keskusseurakunnan toiminnot. Tätä varten rakennuksesta puretaan osia ja toisaalta rakennetaan uusia.

Keskittäminen ja tilojen uudelleenjärjestely on Laitisen mukaan linjassa seurakunnan kiinteistöstrategian kanssa. Siinä kiinteistöjen vähennystavoitteeksi on määritelty kolmannes kaikista seurakunnan tiloista. Nyt keskusseurakuntataloon suunnitellut muutokset tiivistävät rakennuksen tilankäyttöä neljänneksellä.

Keskusseurakuntatalon purettavien osien purkamisen Laitinen toivoo voivan käynnistyä jo ensi vuonna. Peruskorjaus puolestaan alkaisi vuoden 2016 alussa, jolloin valmista olisi 2017. Laitinen kuitenkin muistuttaa, että mahdolliset valitukset asemakaavasta saattavat hidastaa projektia.

Lokakuun alkuun asti keskusseurakuntatalolla järjestetään satunnaisia tilaisuuksia. Tilojen lämmityksen ja käytön alasajon ulkopuolelle jää partiotoiminnan tilat. Niissä toiminta jatkuu peruskorjaukseen asti.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVeteraanivierailut ovat koskettaneet rippikoululaisia
Seuraava artikkeliVäitteleminen eläkkeellä vaatii ja antaa paljon

Ei näytettäviä viestejä