Kosiopäivästä evästä arkirakkauteen

Seinäjoen seurakunta järjesti karkauspäivänä 29. helmikuuta Kosiopäivän pariskunnille. Lämminhenkisessä illassa oli paikalla toistakymmentä pariskuntaa eli kolmisenkymmentä osallistujaa, jotka puolitoistatuntisen ohjelman aikana saivat eväitä parisuhteensa hoitamiseen.

Seinäjoen alueseurakunnan parisuhdetyöstä vastaava kappalainen Arja Peltoketo kertoo, että syksyllä aiotaan järjestää ”hääpäivä”, jota suunnitellessa avioliittotyön tiimi keksi, että täytyy olla myös ”kosiopäivä”. Näin tämä kevätpuolelle suunniteltu parisuhdeilta saatiin ajoittumaan sopivasti karkauspäivälle.

– Moni ajattelee, että pitää olla jotain pielessä, että voi osallistua parisuhdetilaisuuteen. Näin ei tietenkään ole. On hyvä tarttua asioihin ennen kuin niistä tulee ongelmia. Ja ylipäätään on tärkeää löytää ja tukea niitä hyviä voimavaroja, jotka pitävät parisuhdetta yllä ja tekevät arkirakkaudesta entistä antoisampaa.

Elämä tärkeysjärjestykseen

Parisuhteen hoitamisesta puhui Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja, teologian tohtori Hanna Ranssi-Matikainen.

– Ihminen odottaa puolisolta täysin erilaisia asioita kuin muilta ihmisiltä. Siksi tulee herkästi pettymyksiä, koska odotukset ovat niin korkealla. Lähtökohta on kuitenkin positiivinen.

Illan aikana mentiin läpi elämän tärkeysjärjestystä, puhumisen ja kuuntelemisen taitoja sekä erilaisia suhdetta koskevia odotuksia, jotka naisilla ja miehillä ovat usein erilaisia. Parit saivat myös pienen tehtävän.

– Miettikää kahdeksan minuutin ajan elämän tärkeysjärjestystä. Minkä ilahduttavan asian olette tähän liittyen yhteisessä elämässänne havainneet? Kaipaatteko tärkeysjärjestykseen joiltain osin muutosta?

”Ei saa odottaa puolisolta liikoja”

Eevaliisa ja Seppo Mäellä on takanaan yhteistä taivalta 40 vuotta. Aikoinaan Tukholman metroasemalla tavannut pariskunta on hyvin tyytyväinen yhteiselämäänsä. He ovat oppineet hyväksymään puolison sellaisena kuin hän on.

– Rakastamme toisiamme, Seppo tunnustaa.

Eevaliisa lisää, että he eivät odota liikoja toisiltaan.

– Odotusten ei sovi olla epärealistisia. Kukaan ei ole täydellinen.

Pari vuotta yhdessä olleet Terhi ja Juha olivat ensi kertaa seurakunnan parisuhdetilaisuudessa. He ovat lukeneet kirjallisuutta parisuhteen hoitamisesta.

– Tämäniltainen lähinnä vahvistaa omia ajatuksia. Elämässä pitää olla mustia helmiä valkoisten seassa. Muutos lähtee aina itsestä, toista ei voi muuttaa, Juha pohtii.

Liisa ja Henry Hakkinen ovat osallistuneet useita kertoja parisuhdetilaisuuksiin ja -leireille. He ovat myös muutamalla leirillä toimineet ryhmän vetäjinä.

– Tulimme uskoon nuorimman lapsen synnyttyä. Tytär oli puolitoistavuotias, kun lähdimme ensimmäisen kerran parisuhdeleirille. Sain vertaistukea, en ollutkaan ainut, joka tunsi niin kuin tunsin, Liisa muistelee.

Hakkiset ovat olleet yhdessä 23 vuotta ja naimisissa pian 19 vuotta. Yhteiselle polulle mahtuu monenlaisia kiviä ja kuoppia, mutta koettelemuksista on yhdessä selvitty.

– Parisuhteen tila heijastuu tosi moneen asiaan. On tärkeää olla avoin ja rehellinen. Kun saa sanotuksi, tulee hyväksytyksi, Henry tietää.

Kuva: Outi Rantala.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRauhanturvaajapapit – ja diakonit kesällä koolle Savonlinnaan
Seuraava artikkeliDiakin uusi kampus – katso video

Ei näytettäviä viestejä