Sopuvaalit herättivät kysymyksiä

Tänä vuonna vaalit ilman äänestystä järjestettiin 32 seurakunnassa sopuvaalina. Kyse on pienistä seurakunnista, joissa ei löydy riittävästi ehdokkaita äänestyksen järjestämiseksi.

Tällaisia seurakuntia olivat muun muassa Multia, Jalasjärvi, Utsjoki ja Rautjärvi. Multialla sopuvaalit järjestettiin jo peräti neljännen kerran peräkkäin.

Utsjoella sopuvaalit käytiin myös vuosina 2002 ja 2006, äänestysvaalit sen sijaan 2010. Kirkkoherra Arto Seppäsen mukaan sopuvaalien edustavuus oli äänestyksen tulosta kattavampi suhteessa eri kyliin, sukuihin, ammattiryhmiin ja puolueisiin.

Sopuvaaleista kerrotaan suppeasti kirkon vaalijärjestyksen pykälässä 51. Ehdokasasettelu tapahtuu sopuvaalitilanteissa samaan tapaan kuin äänestyksen järjestettävissä seurakunnissa, lakimies Outi Perkiömäki kirkkohallituksesta toteaa.

Varajäseniäkin tarvitaan

Sopimalla valitaan yhtä monta ehdokasta kuin on valtuutettujen paikkoja. Valtuutettujen paikkamäärä määräytyy seurakunnan jäsenmäärän perusteella. Varajäsenien määristä ei ole määräyksiä. Multialla pidettiin tärkeänä, että varajäseniä olisi noin puolet valtuutettujen määrästä.

Usein sopuvaalin vaalilistan kokoajana toimii joku nykyisistä valtuutetuista. Vaalilautakunta hyväksyy sopimalla määritellyt ehdokkaat ja toteaa, että kyseessä on sopuvaalit, jos muita vaalilistoja ei ole koottu. Tällöin äänestystä ei järjestetä.

Vaalikone aiheutti hämminkiä sopuvaaliseurakuntien kohdalla. Vaalikoneesta löytyivät myös ne seurakunnat, joissa äänestystä ei järjestetty. Näissä seurakunnissa vaalikone avautui tyhjänä, jossa ei ollut yhtään ehdokkaan nimeä. Vaalikoneessa ei kerrottu, että kys eessä oli sopuvaalit. Tämä herätti epävarmuutta, onko seurakunnassa vaalit vai ei.

Esimerkiksi Jalasjärven vt. kirkkoherra Anssi Massinen pahoitteli, että sopuvaalien järjestämisestä seurakunta ei saanut riittävää ohjeistusta.

Sopuvaalit pidettiin täällä:

Bergö församling

Brändö-Kumlinge församling

Eckerö församling

Halsuan seurakunta

Hankasalmen seurakunta

Honkajoen seurakunta

Humppilan seurakunta

Jalasjärven seurakunta

Karvian seurakunta

Kihniön seurakunta

Kristiinankaupungin suom. srk.

Kyyjärven seurakunta

Liljendalin seurakunta

Lumijoen seurakunta

Malax församling (vain kirkkovaltuuston vaali on sopuvaali)

Multian seurakunta

Nedervetils församling

Oripään seurakunta

Paltamon seurakunta

Pedersöre församling

Pelkosenniemen seurakunta

Pukkilan seurakunta

Rautavaaran seurakunta

Rautjärven seurakunta

Rikssvenska Olaus Petri församling

Saltviks församling

Solfs församling

Sund-Vårdö församling

Tammerfors svenska församling

Utsjoen seurakunta

Ypäjän seurakunta

Ålands södra skärgårdsförsamling

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkolliskokousvaali uusittiin Tapiolassa
Seuraava artikkeliPiispa Bylund: On seksuaalista väkivaltaa pakottaa synnyttämään

Ei näytettäviä viestejä