Kukat kuuluvat kirkkojen ja kappeleiden alttareille kuin itsestäänselvyytenä. Kirkkovieras on tottunut näkemään alttarilla tuoreita kukkia. Ne ovat osa jumalanpalveluksen kokonaisuutta.
Itsestäänselvyyksiä kukat eivät ole suntioille ja seurakuntamestareille, jotka huolehtivat kukkien hankkimisesta ja myös päättävät, millaisia kukkia alttarille tulee.
Alttarikukiksi eivät käy muut kuin leikkokukat. Niinpä alttarilla ei koskaan näy kukkaruukkuja vaan maljakoita ja erilaisia kukkalaitteita.
Kukilla on paitsi kirkkovuoteen liittyvä symbolinen merkitys, myös esteettinen. Paastonaikana alttari voi silti olla kokonaan ilman kukkia kirkkovuoden ajankohdan korostamiseksi.
– Lohjan Pyhän Laurin kirkossa käy paljon turisteja, ja kirkko on auki joka päivä. Olisi outoa, jos alttarilla ei olisi kukkia, kertoo Lohjan seurakunnan suntio Raili Pietarinen.
Pietarinen kertoo, että eräs seurakuntalainen käy kirkossa säännöllisesti pelkästään katselemassa kukkia.
Ohjeita ja paikallisia tapoja
Kirkkohallituksen julkaisemassa ja Piispainkokouksen hyväksymässä ohjekirjassa Palvelkaa Herraa iloiten – Jumalanpalveluksen opas annetaan ohjeet kirkkopyhien kukkien väreistä ja joidenkin pyhien osalta myös, mitä kukkia suositellaan laitettavaksi. Esimerkiksi loppiaisaikana on oppaan mukaan alttarikukkien perusvärinä vihreä.
– Kirjassa on paljon hyvää tietoa. Siitä me aina katsomme, mitä suositellaan, Pietarinen kertoo.
Oppaassa annetaan monille kirkkovuoden ajankohdille kaksi tai useampia kukkavaihtoehtoja. Tietoa löytyy myös internetistä.
– Eeveeällän sivuilta löytyy aika paljon tietoa kukista. Mitä perinteisesti on käytetty joinakin pyhinä, niin se tieto kulkee suntioilla eteenpäin, kertoo Lieksan seurakunnan seurakuntamestari Raimo Puustinen.
Puustisen mukaan Lieksan seurakunnan perinteiset kukkavalinnat ovat hyvin samanlaiset kuin nykyisissä Kirkkohallituksen ohjeissa.
Soinissa kukkien valinnassa ei tarvitse lueskella ohjeita:
– Meillä ei ole muuta ohjetta kuin että kukat olisivat hyvänlaatuiset. Jouluaikaan tietysti käytämme punaisia ja valkoisia joulutähtiä ja pääsiäisenä punaisia ruusuja, mutta muuten on valinnan vapaus. Kukkia yritetään valita liturgisen värin mukaan, mutta monesti ne on valittu kukkakauppiaan kanssa yhdessä, kertoo Soinin seurakunnan seurakuntamestari Juha Akonniemi.
Posiollakaan ei ole kovin tarkkaa:
– No, kunhan leikkokukkia on. Kirkkotekstiilien mukaan valitaan, vähän samaa väriä. Tietysti pääsiäisenä keltaista, kertoo Posion seurakunnan vs. seurakuntamestari Johannes Holma.
Kukkien valinnassa monia kriteereitä
Kukkien kestävyys on yhtä tärkeä valintakriteeri kuin väri.
– Alttarille täytyy valita kestäviä kukkia. Ei saa olla mitään sellaista, mikä päivässä aukeaa ja menee huonoksi. Neilikat ovat suosittuja kestävyytensä vuoksi, kertoo Teija Jantunen lohjalaisesta Kukkahuone Veronasta.
Kukkia voidaan myös kierrättää.
– Jos kukka on hyvässä kunnossa vielä seuraavallakin viikolla, sitä voidaan käyttää jossain muussa pisteessä kuin alttarilla: asehuoneessa, sakastissa tai ikonipöydällä. Annamme kukille usein ensiapua: leikkaamme vartta ja laitamme vettä, kertoo Pietarinen.
Kukkia voidaan kierrättää toisellakin tapaa:
– Usein käytämme edellisen pyhän kukkia, joihin lisäämme uusia kukkia pyhän värin mukaisesti, Puustinen kertoo.
Kukkien valinnassa täytyy ottaa huomioon myös tuoksu.
– Alttarille ei laiteta voimakastuoksuisia kukkia, koska voi olla allergisia ihmisiä. Hyasintteja ja freesioita ei siksi käytetä ollenkaan. Jos valitaan liljoja, niistä nypitään heteet pois, jotta ne eivät tuoksu, Pietarinen kertoo.
Lohjan Pyhän Laurin kirkossa alttari on irti seinästä ja liturgi sen takana. Siksi myös kukkien korkeus täytyy ottaa huomioon:
– Kun meillä on aika paljon pappeja, isompia ja pienempiä, niin kukka-asetelmat eivät saa olla korkeita. Esimerkiksi pienikokoinen naispappi jäisi korkean kukkapuskan taakse piiloon eikä näkyisi kirkkokansalle, Pietarinen kertoo.
Paikallisten kukkakauppojen valikoimista
Alttarikukat hankitaan yleensä paikallisista kukkakaupoista. Seurakuntien pääkirkoista on yleensä vain satoja metrejä lähimpiin kukkakauppoihin, mutta sivukirkoista huomattavasti enemmän. Esimerkiksi Lieksan kirkosta on kukkakauppaan vain 300 metriä, mutta seurakunnan syrjäisimmistä kirkoista tulee kukkakauppaan matkaa 30 kilometriä.
Asiakasmäärä vaikuttaa olennaisesti kukkakaupan kukkavalikoimaan, samoin sijainti. Pienen ja syrjässä kuljetusreiteiltä sijaitsevan paikkakunnan kukkakaupan valikoima voi olla suppea.
Lieksan, Lohjan ja Soinin seurakunnissa ei ole koskaan tarvinnut tilata kukkia etukäteen valikoiman vuoksi, mutta Posiolla on täytynyt.
– Jos jotain erikoisempaa haluaa, niin sitten pitää tilata. Joulun seudussa olen tilannut punaisia ruusuja, kertoo Holma.
Lohjan seurakunnassa kukat tilataan etukäteen, jos peräkkäisille päiville tarvitaan erilaisia kukkia tai jos on kiireinen päivä. Yleensä kukkakimput tehdään odottaessa, mutta Soinin kukkakaupassa ovat kimput valmiina odottamassa seurakuntamestari Akonniemeä.
Kukkakauppias Jantunen kertoo, että alttarikukat tulevat pääasiassa Hollannista tukkuliikkeiden kautta, koska sopiville leikkokukille ei ole enää kotimaisia tuottajia.
Luonnonkukkia olosuhteiden salliessa
Jumalanpalvelusten oppaan mukaan voidaan pääsiäisaikana käyttää keltaisten ja valkoisten liljojen lisäksi kevätkukkia ja hiirenkorvalla olevia koivunoksia. Palmusunnuntaiksi suositellaan pajun- tai palmunoksia. Helluntaijakson loppupuolelle ja luomakunnan sunnuntaille suositellaan oppaassa erivärisiä luonnonkukkia.
Luonnonkukkien valikoimaan vaikuttaa olennaisesti kasvillisuusvyöhyke, jolla seurakunta sijaitsee. Lohjan seurakunta sijoittuu kasvillisuusvyöhykkeille Ib ja II, Soinin ja Lieksan seurakunnat kasvillisuusvyöhykkeelle V ja Posion seurakunta vyöhykkeelle VII.
Jos Lohjalla ovat koivut pääsiäisenä hiirenkorvalla, niin Posiolla ne ovat sitä vasta pari viikkoa pääsiäisen jälkeen. Keskikesän luonnonkukkavalikoima on Posiolla huomattavasti heikompi kuin Soinissa ja Lieksassa.
– Harvemmin meillä Posiolla on alttarilla luonnonkukkia, Holma kertoo.
Lieksassa käytetään luonnonkukkia paljonkin:
– Mitä on saatavilla, sitä käytetään aika paljon. Se menee luonnonkierron mukaan. Keväällä on vaikkapa lumipalloheisiä ja syksymmällä on käytetty pihlajanmarjaa. Kaupungin puistosta saadaan ottaa, Puustinen kertoo.
Soinin seurakunnalla on oma peltoaukea, jossa kasvaa luonnonkukkia. Sieltä on kerätty alttarille lähinnä päivänkakkaroita. Lisäksi Akonniemi on vienyt kirkkoon lumipalloheisiä omalta pihaltaan.
Lohjalla käytetään alttarikukkina hyvin monenlaisia luonnonkukkia kissankelloista kultapiiskuihin. Niitä kerätään seurakunnan mailta. Syksyllä alttarilla näkyy myös auringonkukkia, joita tuovat jotkut seurakuntalaiset.
Kuvissa Lohjan seurakunnan suntio Raili Pietarinen ja kukkakauppias Teija Jantunen. Kuvat: Matti Pirhonen
Ilmoita asiavirheestä