Palveluoperaatio Saapas lienee tuttu kaikille: seurakuntien vapaaehtoiset kiertelevät nuorten parissa viikonloppuiltoina ja -öinä tai erilaisten festareiden yhteydessä, juttelevat ja auttavat. Koska Saapas haluaa liikkua siellä missä nuoretkin, Saapas on laajentunut myös nettiin.
NettiSaapas aloitti toimintansa syksyllä 2011. Tällä hetkellä eri puolilla Suomea toimii 11 NettiSaapas-ryhmää. NettiSaappaan päivystäjät seuraavat keskusteluja Suomi24:ssa ja osallistuvat niihin NettiSaappaan omilla profiileilla. Nuorten kanssa keskustellaan myös yksityisviestein ja sähköpostitse.
NettiSaappaan päivystysilta on keskiviikko. Tällöin joku ryhmä on päivystysvuorossa varmuudella. Muinakin iltoina ryhmät toki saavat päivystää tämän lisäksi.
”Anonyymisti nuoret juttelevat vapautuneemmin”
Yhteisöpedagogiksi opiskeleva Sami Toikko päivysti NettiSaappaassa vuoden verran. Hänen kokemuksensa mukaan nuoret juttelevat vapautuneemmin ja syvällisemmin nimettöminä netissä kuin kasvokkaisissa kohtaamisissa kaduilla.
– Itsellenikin nettikeskustelu on helpompaa ja luontevampaa kuin kadulla päivystäminen.
– Toisaalta netissä on joskus vaikea tietää, mitä nuori todella tarkoittaa. Jos nuori kirjoittaa, että olipa paska päivä, en voi aluksi tietää, onko se vain kevyt heitto, vai onko hänelle tapahtunut jotakin tosi rankkaa. Kasvokkain voi äänensävystä ja eleistä päätellä paljon, Toikko sanoo.
Hankalien kysymysten edessä Toikko koki hyödylliseksi ryhmän tuen. Päivystyskaverilta on hyvä kysyä konsultaatioapua.
– Itse sitä usein sokeutuu omalle tekstilleen ja oma ajattelu jumahtaa johonkin uomaan. Päivystyskaveri avaa kysymykseen laajemman näkökulman, josta on vastatessa paljon hyötyä.
Vuoden 2013 tärkeimpiä keskustelunaiheita NettiSaappaassa olivat kouluun liittyvät asiat ja kiusaaminen, vaikeudet ihmissuhteissa, seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset sekä yksinäisyys.
Nuoret vaihtavat paikkaa netissä nopeasti
Erityisnuorisotyön sihteeri Ville Viljakainen Nuorten Keskuksesta toteaa, että yhtenäiskulttuurin pirstaloituminen näkyy sekä perinteisessä Saapas-työssä että NettiSaappaan toiminnassa. Nuoret eivät enää ole yhtenäinen ryhmä, joka kokoontuisi samoissa paikoissa. Netissäkin väki hajaantuu erilaisiin sosiaalisen median palveluihin.
– Toistaiseksi Suomi24 on toimivin alusta etsivälle nettinuorisotyölle. Se on kaikille avoin ja nuortenkin suosiossa. Siellä voi kirjoitella täysin anonyymisti. Tämä mahdollistaa sekä syvällisen vertaistuen että rajun kiusaamisen, Viljakainen sanoo.
Nuorisotyössä on yritettävä pysyä valppaana sen suhteen, mihin palveluun nuoret kulloinkin siirtyvät. Toisaalta tämä on Viljakaisen mukaan mahdotonta, koska uusia somesovelluksia luodaan kymmenkunta joka päivä.
– Lisäksi pitää välttää sitä vaikutelmaa, että me kyttäisimme ja seuraisimme nuoria jollakin ”isoveli valvoo” -periaatteella, koska sellaistahan meillä ei ole. Keskusteluja käydään aina nuorten ehdoilla, Toikko huomauttaa.
Koulutuksia kerran vuodessa
NettiSaapas-ryhmän voi perustaa jo pari ihmistä. Päivystäjäksi voi ryhtyä työnantajan luvalla kuka vain seurakunnan työntekijä. Suuria investointeja ei tarvita. Päivystyksissä pärjää jopa älykännykällä. Kirkkoverkossa olevalla laitteella tätä työtä ei kuitenkaan voi tehdä, tarvitaan kirkkoverkon ulkopuolinen nettiyhteys.
Nuorten Keskus tekee seurakunnan kanssa virallisen sopimuksen ryhmän perustamisesta. Koulutuksia järjestetään kerran vuodessa, seuraava koulutus on syyskuun lopulla. Koulutus ja ruokailut ovat maksuttomia, mutta matkakulut ja mahdolliset yöpymiset pitää kustantaa itse.
– Eikö koulutuksia voisi järjestää myös netin välityksellä, jolloin matkakuluja ei syntyisi? Toikko ehdottaa.
Lisätietoja NettiSaappaasta saa Nuorten Keskuksen sivuilta.
Kuvassa: Sami Toikko
Ilmoita asiavirheestä