Tampereen hiippakunnassa otettiin keväällä käyttöön ensimmäistä kertaa kaikille työntekijöille yhteinen valmennus. Perinteisesti niin sanottuun ordinaatiovalmennukseen osallistuvat virkaansa vihittävät papit ja joissain hiippakunnissa myös diakonit. Heidän lisäkseen nyt järjestettyyn valmennukseen osallistui nuorisotyönohjaajana, toimistosihteerinä ja ylivahtimestarina aloittaneita työntekijöitä.
Valmennus on kaikille uusille työntekijöille maksuton. Muille kuin papeille ja diakoneille se on myös vapaaehtoinen. Tuomiokapitulista on kuitenkin yritetty aktiivisesti jakaa tietoa seurakuntien esimiehille uudesta mahdollisuudesta, kertoo viestintäasiantuntija Tuulia Matilainen Tampereen tuomiokapitulista.
Tärkein syy siirtyä kaikille uusille työntekijöille yhteisiin valmennusjaksoihin oli Matilaisen mukaan ajatus seurakunnasta kaikkien työntekijöiden työyhteisönä. Yhteisillä valmennusjaksoilla on pyritty vastaamaan työelämän odotuksiin ja työalarajojen häivyttämiseen. Matilainen korostaa, että työalarajojen ylittäminen ja moniammatillisuus tulee lisääntymään seurakunnissa. Siksi valmennuksessa rakennetaan yhdessä seurakunnan ja kirkon työntekijän identiteettiä.
– Valmennus on moniammatillisuuden ja yhteisen työntekijäidentiteetin etsimistä, Matilainen sanoo. Tampereen hiippakunnassa toteutetaan myös Kirjo I -tason esimieskoulutus moniammatillisesti.
– Jos kaikki seurakunnassa tekevät kuitenkin työtä yhdessä työyhteisössä saman tavoitteen eteen, miksi he eivät olisi samassa valmennuksessa? Matilainen kysyy.
Helpompaa työyhteisöön sopeutumista
Uusi valmennusjakso jatkaa Tampereen hiippakunnan listaa hiippakuntatason hallinnon uudistuksista. Kotimaa Pro on aikaisemmin kertonut esimerkiksi kaikkien seurakuntien yhteisestä kokouksesta ja tuomiokapitulin muuttamisesta avokonttoriksi.
Uusi valmennusmuoto saa kiitosta osallistuneilta. Kutsu valmennukseen oli myönteinen yllätys, kertoo Ylöjärven seurakunnan toimistosihteeri Liisa Luoto.
Osallistuminen yhteiseen valmennukseen tuntui Luodosta luontevalta. Hän uskoo, että hänelle valmennus oli huomattavasti rennompi kokemus, kuin vihkimystä odottaville.
Toisaalta Luoto kokee valmennuksesta olleen hyötyä työyhteisön jäsenenä toimimiselle.
– Se helpotti myös oman työn linkittämistä seurakunnassa muiden tekemisiin, Luoto kertoo.
Hengellisyys kuuluu kaikkeen seurakunnan työhön
Matilainen muistuttaa, että seurakunnalla on erityinen työnantaja työn hengellisen ulottuvuuden vuoksi. Siten työhön liittyvien asioiden pohtiminen hengellisyyden ja uskon näkökulmasta kuuluu kaikkiin seurakunnan töihin. Myös Luoto kokee pohdinnan arvokkaaksi, vaikka hengelliset asiat eivät hänen työssään ole yhtä näkyviä kuin papeilla ja diakoneilla.
– Enemmänkin voitaisiin pohtia. Se on kuitenkin koko työn perusta, Luoto sanoo ja muistuttaa, että asiakkaiden ja varsinkin omaisten kohtaaminen on sielunhoitoa.
Keväällä alkanut valmennus päättyi viime viikolla uusien työntekijöiden yhteiseen retriittiin. Sen lisäksi kaikki valmennuksessa olleet osallistuivat helluntaina järjestettyyn diakonien ja pappien vihkimykseen erilaisissa palvelutehtävissä.
Yhteinen valmennus ei myöskään estä eri ammattiryhmien työssä kohtaamien asioiden tarkastelua pienemmissä ryhmissä. Matilainen muistuttaakin, että varsinainen työn käytäntöihin perehdyttäminen on aina työnantajaseurakunnan vastuulla. Valmennuksen jälkeen vanhemmat työntekijät mentoroivat uusia työtovereitaan.
– Eri hiippakunnissa ordinaatiokoululutusten järjestäminen eroaa toisistaan, kuten moni muukin asia, Matilainen sanoo.
Seuraava valmennusjakso uusille työntekijöille järjestetään marraskuussa ja siihen ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä.
Erilaisten näkökulmien kohtaaminen
Pappisvihkimyksen Lopen seurakuntaan saanutta Laura Launialaa mietitytti etukäteen, miten eri ryhmien tarpeet otetaan valmennuksessa huomioon. Launiala huomauttaa, että valmennukseen osallistuvat papit ovat työurallaan aivan alussa. Osa muista työntekijöistä oli ollut töissä seurakunnassaan jo vuoden.
– Tällaista valmennusta suunniteltaessa pitää miettiä, mitä eri ammattiryhmien edustajat siitä saavat. Osa oli oman ammattiryhmänsä ainoita edustajia, Launiala pohtii.
Launiala mielestä kaikille työntekijöille yhteisen valmennusjakso on kuitenkin hyvä ja kannatettava idea.
– On tärkeää tiedostaa alusta asti, että seurakunnassa on monenlaisia työntekijäryhmiä. Jokainen katsoo seurakuntayötä hyvin erilaisesta näkökulmasta työnsä kautta, Launiala pohtii.
Koulutuksessa oli myös varattu aikaa eri työntekijäryhmien sisäisille keskusteluille. Oman ammattiryhmän kanssa käytyä keskustelua ammatti-identiteetin rakentamiseksi Launiala olisikin kaivannut selvästi enemmän.
Kuvassa Tampereen hiippakunnan valmennusjaksoon osallistuneet työntekijät. Helluntaina uudet papit ja diakonit vihittiin virkaansa Tampereen tuomiokirkossa.
Kuva: Tampereen hiippakunta/Juha Valkeajoki
Lue myös:
Täällä Tampere, kuuleeko hiippakunta?
Sisustusajattelu luo uudenlaisen tuomiokapitulin
Ilmoita asiavirheestä