Väärin siunattu? – Molarin toiminta hämmentää

Hkimppu205Juha Molari kertoi keskiviikkona toimittaneensa yleisen pappeuden perusteella avioliiton siunauksen pariskunnalle, joka ei ollut naimisissa. Tilanne on teologisesti ja juridisesti hämmentävä, arvioivat piispainkokouksen pääsihteeri Jari Jolkkonen ja lakimiesasessori Leevi Häikiö.

Juha Molarin toiminta herätti kysymyksen, voiko solmimattoman avioliiton siunata. Molari itse kertoi kyseessä olleen pariskunnan puolesta rukoilemisen.

Molari sanoi Kotimaa24:lle virasta pidättämiseensä viitaten, että tuomiokapituleilla ei ole oikeutta määrittää kuka saa ja missä rukoilla kenenkin puolesta. Piispainkokouksen sihteeri Jari Jolkkonen vahvistaa, että oikeus rukoilemiseen on aina olemassa.

– Pappi voi rukoilla yksityisesti kenen tai keiden puolesta tahansa. Rukous on arvokas asia eikä sitä tässä maailmassa ole koskaan liikaa, Jolkkonen toteaa.

Jolkkosen näkemyksen mukaan tilanne kuitenkin muuttuu toiseksi silloin, kun siirrytään kirkkokäsikirjassa olevien kasuaalitoimitusten pariin.

– Kirkolliset toimitukset on hoidettava yhteisten pelinsääntöjen puitteissa. Tässä asiassa ne ovat selvät. Avioliitto voidaan pyydettäessä siunata, mutta ensin se pitää solmia, joko kirkollisesti tai maistraatissa.

– Ei pappi voi myöskään kastaa syntymätöntä lasta. Ja kyllä ihmisen pitäisi ensin kuolla, ennen kuin hänet voidaan siunata hautaan, Jolkkonen vertaa.

Mikäli papin epäillään toimineen vastoin kirkkojärjestystä tai erehdyttäneen seurakuntalaisia, asian ja mahdollisten seuraamusten arvioinnin Jolkkonen sanoo kuuluvan kuuluu tuomiokapitulille.

Espoon tuomiokapitulissa ei haluttu arvioida Molarin toimintaa, koska pidettiin mahdollisena, että tapaus tulee sen käsiteltäväksi.

Kotimaa24 tavoitti Tampereen tuomiokapitulin lakimiesasessori Leevi Häikiön arvioimaan Molarin tapausta yelisluonteisesti.

– Mikä on teologiaa ja mikä juridiikkaa? Siunaamisella ei tietenkään ole juridisia seuraamuksia, toisin kuin avioliiton solmimisella, Häikiö pohtii.

Häikiö peräänkuuluttaa kysymyksessä papin toimien arviointia teologisin perustein.

Lue Molari: ”Siunasin Jussin ja Saanan yleisen pappeuden perusteella”

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTässä on kirkon uusi graafinen ilme
Seuraava artikkeliSK selvitti KD:n vaikuttajien seurakuntataustat

Ei näytettäviä viestejä