Lupaus

Ajettaessa Saarijärveltä Ähtäriin Mahlun kylän kohdalla tielle näkyy jykevä, ristinmuotoinen patsas. Se on herättänyt tuhansissa ohi ajavissa mielenkiinnon pysähtyä ja tutustua monumenttiin lähemmin.

Keskellä jalustaa kohoaa Vapahtaja ristillä, sen oikealla puolella Jeesus saarnaa vuorella ja vasemmalla on Neitsyt Maria Jeesus-lapsen kanssa.

Kookkaassa jalustassa on kymmenen kuparitaulua. Niihin on kirjoitettu tekijän, Rutas-Matin, näkemys maailman pelastuksesta ja osa tekijän omaa elämänkertaa.

Vaikeasti luettava kirjoitus on paikallisen murteen ja yleiskielen sekoitusta. Teksti etenee ilman sanavälejä ja välimerkkejä.

Sodan aikana vuonna 1918 29-vuotias Matti joutui taistelevien osapuolten väliin. Maatessaan peloissaan viisi tuntia kiviraunioissa ja rukoillessaan apua hän lupasi valmistaa patsaan Jumalan kunniaksi, jos selviäisi sodasta elävänä.

Kului 33 vuotta ennen kuin tämä lupaus tuli täytettyä. Aluksi vähävaraisen miehen patsaan valmistuspuuhat herättivät ihmisissä hämmennystä. Nyt tämä Maapallo-patsas on jo 60 vuotta seisonut paikallaan julistamassa Jumalan kunniaa ja kertomassa tekijänsä lupauksen täyttämisestä.

Ihmisten väliseen yhteiselämään kuuluu lupausten tekeminen. Mutta lupauksia ei aina pidetä. Petetyn lupauksen uhri tulee vihaiseksi, jopa katkeraksi. Lupausten antamista kannattaakin harkita. Jos lupauksen joutuu perumaan, siihen pitäisi olla hyvä syy. Joskus olosuhteet muuttuvat eikä lupausta voi toteuttaa, vaikka tahtoisikin.

Raamattu kertoo monissa kohdissa Jumalan ihmiselle antamia lupauksia. Hän toteuttaa ne aina. Taivaan Isä myös neuvoo meitä pitämään omat lupauksemme.

Ennen ylösnousemustaan Vapahtajamme antoi suurenmoisen lupauksen: ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.” Tähän turvalliseen lupaukseen saamme luottaa.

Rukous

Hyvä Jumala, kiitos, että voimme luottaa lupauksiisi. Opeta myös minua pitämään lupaukseni. Amen

Virsi

587

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKiitosaiheita
Seuraava artikkeliLuotettava ystävä

Ei näytettäviä viestejä