Nuorten parlamentti on nuorten vaikuttamiskanava seurakunnassa

Meilahden seurakunnassa Helsingissä on toiminut nuorten parlamentti jo noin 15 vuoden ajan. Nuoret valitsevat itse edustajansa vuodeksi kerrallaan, kertoo johtava nuorisotyöntekijä Anni Laakso.

Parlamentti kertoo mielipiteensä sellaisista seurakunnan päätöksistä, joilla on vaikutusta nuoriin, ja suunnittelee nuorten toimintaa yhdessä työntekijöiden kanssa.

– Se on nuorten ääni organisaatiossa ja päättäjiin päin. Työntekijän näkökulmasta on myös tärkeää se, että he ovat mukaan kutsujia ja tsemppareita muille nuorille, Anni Laakso sanoo.

Laakson mielestä nuorten parlamentti tuo seurakuntaan tuoreutta ja uudenlaisia näkökulmia. Parlamentti on vieraillut myös seurakuntaneuvostossa, joka piti tapaamista innostavana.

– Toiminnan pitäisi lähteä seurakuntalaisen tarpeesta. Nämä nuoret sanoittavat nuorten tarpeen ja me työntekijät mahdollistamme sen, Laakso sanoo.

Anni Laakson mukaan nuoria ei aina ole helppo saada mukaan vaikuttamistoimintaan. Nuorten parlamentti on muutaman viime vuoden ollut Meilahdessakin nukuksissa, kunnes viime vuonna nuoret taas aktivoituivat.

– Me työntekijät voimme pitää nuorten mielenkiintoa yllä eri tavoin, esimerkiksi lähettämällä nuoria edustustehtäviin. Niistä hyvä esimerkki on Kirkko 2020 -seminaari, missä nuoria kuullaan kirkolliskokous- ja piispatasolla.

Nuorten parlamentti vaatii nuorilta sitoutumista ja osallistumista. Laakson mukaan työntekijöiden tehtävä on kuunnella nuoria toimintaa suunniteltaessa ja toteutettaessa. Se motivoi niin nuoria kuin työntekijöitäkin.

Parlamentin aloitteesta polkaistiin käyntiin lisänuortenillat maanantaisin

Santeri Pajusella on pitkä kokemus nuorten parlamentista. Hän oli mukana toiminnassa jo ennen sen väliaikaista sammumistakin, ja oli yksi niistä nuorista, jotka halusivat herättää parlamentin henkiin. Hänen mielestään parlamentti on hyvä tapa pitää huolta nuorten oikeuksista seurakunnassa.

– Meillä meni ihan hyvin pari vuotta ilman parlamenttia, mutta sitten tuli muutama vastoinkäyminen ja halusimme aloittaa toiminnan uudestaan.

Pajunen kertoo olevansa mukana toiminnassa ajaakseen nuorten omaa asiaa. Hän halusi pitää nuorten porukan kasassa ja edustaa kavereita, jotka eivät itse halunneet olla mukana vaikuttamassa.

Tämänvuotinen parlamentti esimerkiksi halusi enemmän nuorteniltoja, ja nyt he järjestävät niitä täysin itsenäisesti joka maanantai.

– Meillä on avaimet kirkolle ja haemme viereisestä kaupasta evästä. Se on sellaista hengailua, pelataan bilistä, säbää tai korista ja kuunnellaan musiikkia. Nyt kun kesä tulee, niin varmaan tulee jotain ulkojuttujakin, Pajunen kertoo iltojen sisällöstä.

Parlamentti on myös hankkinut kirkolle iPadin ja pienen kaiuttimen musiikin kuuntelua varten. Pajusen mielestä nuoria kuunnellaan seurakunnassa ihan hyvin – tietyissä asioissa, kuten juuri nuorten iltojen järjestämisessä ja nuorten omissa hankinnoissa.

– Jos haluaisimme jotain isompia juttuja, niin ne varmaan jäisivät johonkin solmuun. Kävimme viime vuonna Kirkko 2020 -seminaarin jälkeen kertomassa terveisiä seurakuntaneuvostolle ja ne terveiset ovat varmaan jääneet johonkin pöytäkirjoihin.

Santeri Pajunen ja muutama muu nuorten parlamentin jäsen osallistuu tulevana viikonloppuna Kirkko 2020 -seminaariin, jossa he kertovat muista seurakunnista tuleville nuorille omasta toiminnastaan ja innostavat mukaan vaikuttamiseen.

Seminaari järjestetään Tampereella Yhden hinnalla – Kirkon Nuorisopäivät -tapahtuman yhteydessä.

Kuva: Ville Palonen. Pietari Salmi (vasemmalla), Santeri Pajunen ja Robert Kari kuuluvat Meilahden seurakunnan nuorisoparlamenttiin.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispat saaneet koulutusta vihapuheen ja trollauksen tunnistamiseksi
Seuraava artikkeliMysteerinäytelmässä Jeesus on hullu ja narri

Ei näytettäviä viestejä