Puhdistusvesi korvaa Lohjan seurakunnassa pesuaineet

Lohjan seurakunta siirtyi tässä kuussa ensimmäisenä seurakuntana Suomessa käyttämään puhdistusaineena pelkkää otsonoitua vettä. Seurakuntakeskuksen siivouskomerossa sijaitseva otsonointilaite tekee tarpeen mukaan tätä ihmevettä.

– Otsonoitu vesi toimii pesuaineliuoksena. Se puhdistaa kaikki pinnat ja astiat. Pinttyneet termoskannutkin lähtivät helposti puhtaiksi, seurakunnan pääemäntä Jaana Harinko-Sandell kertoo.

Puhdistusvesi korvaa Lohjan seurakuntakeskuksessa pesukemikaalit. Vedellä puhdistuvat penkit, lattiat, ikkunat ja astiat. Se käy myös lattioiden hoitokoneisiin, mutta astianpesu- ja pyykinpesukoneeseen otsonivesi ei sovellu.

Puhdistusvesi on tavallisen, luonnollisen veden näköistä ja tuntuista.

– Siinä on kuin puhtaan pyykin vieno raikas tuoksu tai lievä uimahallin tuoksu, Harinko-Sandell sanoo.

Otsonoitu vesi myös desinfioi pinnat. Otsonivesi tappaa bakteereita ja mikrobikasvustoa.

Jopa leikkokukat pitävät otsonivedestä.

– Kun saimme maaliskuussa laitteen koekäyttöön, meillä oli poisheittokunnossa nuukahtanut kukkakimppu. Kun kukat laitettiin otsoniveteen, ne säilyivät hyvin koko kuukauden, pääemäntä kertoo.

Otsonivesi säästää luontoa eikä allergisoi

Henkilöstö innostui koekäyttölaitteesta niin, että otsonivettä vietiin kotiin litran pulloissa. Kuukauden koekäytön jälkeen laite lunastettiin seurakunnalle.

Harinko-Sandell tuumii, että aine vaikuttaa henkimaailman asialta ja sopii siksi seurakuntaan hyvin. Sitä hän ei lupaa, että otsonivesi puhdistaisi synneistä, mutta lian se poistaa ilman kemikaaleja. Vettä käytetään sangoista tai suihkupulloista ja kohteet pyyhitään mopeilla ja siivouspyyhkeillä.

– Vesi pienentää hiilijalanjälkeä, kemiakaalikuormaa ja muovijätettä. Se ei jätä allergisoivia jäämiä. Vesihöyryn hengittäminen ei ole epäterveellistä, eivät myöskään roiskeet iholle tai silmiin, pääemäntä luettelee puhdistusveden hyviä ominaisuuksia.

Juotavaksi sitä ei suositella, koska vesi tappaa myös hyviä bakteereita elimistöstä. Vettä käytetään kylmänä. Pesijöillä on hyvä olla siivoushanskat tavalliseen tapaan, koska aine kuivattaa ihoa.

Yhdellä patruunalla suodatetaan vuoden pesuvedet

Laite kytketään vesiliitäntään ja sähköön. Se on muuten huoltovapaa, mutta perussuodatin vaihdetaan 6 500 litran käytön jälkeen. Pääemännän arvion mukaan yhden patruunan suodattama vesi riittää vuoden käyttöön. Suodatuksen jälkeen sähkö otsonoi veden puhdistusvedeksi.

Laite maksa ilman alv:ta hiukan alle 3 000 euroa, suodattimen hinta on 180 euroa, niin ikään ilman alvia. Koko seurakunnan puhdistusainekulut ovat noin 20 000 euroa vuodessa. Laitteen käyttö rajoittuu luonnollisesti vain sen lähiympäristöön. Harinko-Sandell arvioi silti, että laite maksaa itsensä ajan oloon takaisin. Hyödyt alkavat kuitenkin heti kemikaalipäästöjen ja jätteiden määrän vähenemisenä.

Harinko-Sandell sanoo, että seurakunnassa ei nähty mitään syytä olla ottamatta laitetta koekäyttöön.

– Nyt emme näe mitään syytä, miksi palaisimme vanhaan pesuainemalliin. Jälki on parempaa kuin aiemmin.

Kanadalaista Lotus Pro -laitetta käytetään paljon maailmalla sairaaloissa, elintarvikepisteissä, kouluissa ja julkisissa tiloissa. Otsonipuhdistettua pesuvettä on pari vuotta käytetty Suomessa, nyt ensimmäistä kertaa myös seurakukunnassa.

Lohjan seurakunta kiinnostui laitteesta Finnclean-messujen kautta. Valmistaja lupaa laitteelle kolmen vuoden takuun. Lisätietoja antaa Suomen Otsonivesi. Laitteesta kerrotaan myös Facebookissa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliVinkkejä lapsityöhön: Kukkutimurunen
Seuraava artikkeliKansliapäällikkö luokittelee puolueet kirkkosuhteen mukaan

Ei näytettäviä viestejä