Vuohijärven kirkko muuttui luonto- ja kulttuurikeskukseksi

Kouvolan seurakuntayhtymä joutui kaksi vuotta sitten tekemään talouspaineiden alla kipeän ratkaisun: Vuonna 1966 rakennettu Väinö Vuorisen suunnittelema Vuohijärven kirkko päätettiin myydä ja osa kirkkorakennuksesta joutui purkamisuhan alle.

Taidekeskus Salmelan johtajan Tuomas Hoikkalan puoliso Marja Hoikkala luki uutisen Kouvolan Sanomista ja ajatus kotikirkon osittaisesta purkamisesta hirvitti molempia. Haave kirkkorakennuksen ostamisesta nousi mieleen.

Ostotarjous hyväksyttiin ilman soraääniä

Taidekeskus Salmelan hallintoa pyöritettiin Hoikkalan kotitalon navettarakennuksessa Siikakoskella ja uudet tilat olisivat tarpeen. Ostoajatus kypsyi hiljalleen ja samalla idea Vuohijärven kirkon uuskäytöstä alkoi saada uusia muotoja.

– Kyläläiset keräsivät nimiä adressiin rakkaan kotikirkkonsa pelastamiseksi, mutta kun tieto ostoaikeistani kiiri, nimien kerääminen lopetettiin heti. Otan tämän luottamuksen osoituksena ja olen siitä nöyrän kiitollinen, Tuomas Hoikkala kertoo.

Hoikkalan ostotarjous hyväksyttiin Kouvolan seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa ilman soraääniä. Vuosi sitten helluntaina vietettiin Vuohijärven kirkon viimeistä jumalanpalvelusta. Taitavana saksofonistina tunnettu Hoikkala vetäisi parit soolot päättäjäismessussa.

– Olin vielä vähän epävarma tulevasta omistajuudestani, kun valitusaika oli yhä meneillään. Sitten viimeisen sooloni jälkeen muuan rouva koputti olkapäähäni ja kuiskasi, että naisten WC:stä on paperi lopussa, voitko hoitaa homman. Siinä viimeistään tuli isännän olo, Hoikkala naurahtaa.

300-paikkainen konserttisali ja galleria

Kirkkorakennus remontoitiin ja tällä viikolla siihen avataan virallisesti Vuohijärven Luonto- ja kulttuurikeskus. Entisiin kirkkotiloihin tulee 300-paikkainen konserttisali sekä galleria, jossa on tänä kesänä esillä luontokuvaaja Hannu Hautalan valokuvia viiden vuosikymmenen ajalta. Myös taiteilija Kauko Kortelaisen luontoaiheista puu- ja kivitaidetta on näytteillä. Kahvila Kaakkurissa kävijä saa myös ruumilleen ravintoa.

– Suomessa on ihan liikaa museoita ja näyttelytiloja, joissa ei käy ihmisiä. Haluan täyttää luonto- ja kulttuurikeskuksen ihmisillä! Vuohijärvellä on iso potentiaali, läheinen Repovesi houkuttelee kymmeniä tuhansia matkailijoita. Odotamme vierailijoita myös Verlan ja Orilammen kävijöistä. Kun nollasta lähdetään, pahasti ei voi pettyä, Hoikkala toteaa.

Säkkijärven kirkon kellot soivat tapulissa edelleen

Tuomas Hoikkalan mukaan ”taide on rakkauden ilmenemismuoto ja Jumala on rakkaus”.

– Kauneus on luotu jaettavaksi ja olen etuoikeutettu saadessani jakaa sitä muille. Haluan tehdä keskuksesta henkisten nautintojen temppelin ja samalla kunnioittaa paikan perinteitä. Olen onnellinen, että pystyimme pelastamaan kirkon siipirakennuksen purkutuomiolta. Vuohijärven kirkon alttarilla ristinä palvellut lasimaalaus jätettiin paikoilleen, samoin Säkkijärven kirkosta tuodut kirkonkellot soivat tapulissa edelleen, Tuomas Hoikkala iloitsee.

Toimintaa kehitellään edelleen, muun muassa urut ja flyygeli ovat hankintalistalla. Konserttisalissa järjestetään isänpäivänä konsertti, jossa solisteina ovat oopperalaulajat Jorma Hynninen ja Emilia Vesalainen-Pellas. Myös tasokasta musiikkiteatteria on luvassa, kun Helsingissä menestynyt näytelmä Palava kaupunki saa ensi-iltansa syksyllä. Piha-alueen käyttömahdollisuuksia kartoitetaan ja Repoveden jylhät maisemat antavat oman säväyksensä alueelle.

Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskus avataan virallisesti 17.6. Avajaisten yhteydessä järjestetään myös seminaari Kirkosta kulttuuritaloksi. Tämänkaltainen kirkkorakennuksen uusiokäyttö on ainutlaatuista Suomessa.

– Tämä tuo toivoa ja elämää koko kylälle, Tuomas Hoikkala vakuuttaa.

Kuva: Jasmine Kousa.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa Kalliala: Median vastuu on suuri
Seuraava artikkeliKehitysyhteistyön puolesta kerätään adressia

Ei näytettäviä viestejä