Ollaanko turvallisvaatimuksissa menty niin kohtuuttomuuksiin, että lasten leirit ja retket jäävät järjestämättä, Kuopion piispa Jari Jolkkonen ihmettelee Savon Sanomien (1.7.) kolumnissaan. ”Ketä tällaisella ’pysytään kotona, jotta pysytään turvassa’ -asenteella halutaan suojella, lapsia vai aikuisia”, hän ihmettelee.
Innoituksen kolumniin Jolkkonen kertoo saaneensa koulun vanhempainillasta, jossa opettajat ilmoittivat, ettei odotettua yön yli -luokkaretkeä toteutetakaan. Syynä oli toisaalta se, että useamman oppilaan edellytykset osallistua retkelle olivat heikot. Suuremmaksi syyksi Jolkkosen mukaan mainittiin turvallisuus: opettajat eivät halunneet ottaa yön yli -retkeen mahdollisesti liittyviä turvallisuusriskejä.
”En moiti opettajia. Pikemminkin katson kulttuurimme ilmapiiriä”, Jolkkonen kirjoittaa ja muistuttaa, että yhteiset retket tekevät lapsille hyvää ja leirit kuuluvat lapsuuden onnellisimpiin muistoihin.
”Leireillä myös oppii välttämättömiä elämäntaitoja, kuten vitsien kertomista, ihastumisen tunteita, rakentavaa riitelyä ja ilta-auringon kauneuden ihmettelyä. Livenä, ei ruudulta”, piispa toteaa.
Jolkkonen nostaa kolumnissaan esiin myös rippileirien turvallisuuden. hän toteaa, että yksittäiset epäonnistumiset leireillä pitäisi suhteuttaa suurempaan kuvaan. Nuorten omia kokemuksia rippileirien turvallisuudesta kysytään joka vuosi hyvin arvosanoin. Papit ja nuorisotyönohjaajat koulutetaan huolehtimaan turvallisuudesta, ja opetusta säätelee piispainkokouksen hyväksymä rippikoulusuunnitelma. Leirejä valvovat papit, joita valvoo kirkkoherra, jota valvoo tuomiokapituli.
”Aikuisten epäonnistumisen pelko ei saa estää järjestämästä turvallisia leirejä lapsille ja nuorille myös tulevaisuudessa”, Jolkkonen kirjoittaa.
Ilmoita asiavirheestä