Valtuutettu tarvitsee suuret korvat ja pienen suun

Hankasalmen kirkkovaltuustossa yli kolmekymmentä vuotta vaikuttanut Pirkko Matilainen, 65, harmittelee nykysuuntausta, jossa monen eroavat kirkosta hyvinkin helposti ja kevyin perustein.

– Seurakunta on mielestäni Kristuksen ruumis, eikä sinne voi mennä ja tulla kuin hollitalliin. Monet tekevät päätöksensä turhan hätäisesti, eivätkä suhtaudu asioihin pitkäjänteisesti, Matilainen sanoo.

Sosiaalisuus ja yhteisöllisyys tärkeää

Pitkänlinjan valtuutettu haluaa seurakunnan olevan eri tilaisuuksineen yhteisö, minne on helppo tulla. Kynnyksiä ei saa matkalle mahtua.

– Tästä hyvä esimerkki on seurakuntamme kirpputori, missä käy paljon ihmisiä. Se on varmasti monelle tärkeä paikka pelkästään sosiaalisen kanssakäymisen vuoksi.

Matilainen on mukana kirkkokuorossa sekä Yhteisvastuu-keräyksessä. Näissäkin asioissa suuri merkitys on sosiaalisuudella.

– Tapaan kerääjän tehtävässä ihmisiä, joita tuskin näkisin muutoin, eli se on siinä mielessä erittäin antoisaa. Myös kuorolaisten kanssa vaihdamme luonnollisesti kuulumisia. Kuorolaulussa palkitsevaa on myös saada stemmat kohdalleen, silloin onnistumisen tunne on todella hieno, Matilainen hymyilee.

Ihmissuhdeongelmat jättävät syviä haavoja

Matilainen uskoo kuluvan valtuustokauden suurimpien haasteiden liittyvän talousnäkymiin. Raha on Hankasalmellakin tiukassa.

– Aika on haastava. Pohdimme varmasti jossain vaiheessa vähintäänkin yhteistyön lisäämistä muiden seurakuntien kanssa. Se on yksinkertaisesti välttämätöntä, sillä seurakunnan varat eivät riitä tulevaisuudessa kaikkiin kuluihin. Tärkeintä on kuitenkin säilyttää kirkko kansan kirkkona, seurakuntalaisten yhteisenä asiana.

Valtuustouransa raskaimmiksi hetkiksi Matilainen listaa ihmissuhteisiin liittyvät ongelmat.

– Sellaisia on mahtunut vuosien varrelle. Ne ovat erittäin ikäviä ja jättävät ilman hoitoa jopa pysyviä haavoja.

Mieluisinta on ollut palkata seurakuntaan uusia työntekijöitä.

– Saimme viime keväänä uuden diakonin. Onnistuimme valinnassa erinomaisesti, sillä hän on asiansa osaava henkilö.

”Päätökset tehtävä kristillisin periaattein, puoluekannasta riippumatta”

Kirkkovaltuutetun tärkeimmät ominaisuudet ovat Matilaisen mukaan suuret korvat ja pieni suu.

– Valtuutetun on osattava kuunnella seurakuntalaisten toiveita ja näkemyksiä. Silloin ei mukaan saa sotkea omia ajatuksia. Toki suukin on avattava rohkeasti vietäessä asioita eteenpäin.

Matilainen ei tyrmää politiikan mukana oloa seurakunnallisessa päätöksenteossa.

– Siitä ei saa kuitenkaan olla haittaa. Vaikka puoluekanta olisi mikä, täytyy päätökset tehdä kristillisellä periaatteella.

Vaeltaminen kiehtoo

Hankasalmen valtuutettu on innokas luonnossa liikkuja. Päivät alkavat aina vaellusreissulla.

– Viihdyn luonnossa erinomaisesti. Juttelen samalla Jumalalle jakaen mietteeni Hänelle. Kantavana ajatuksenani on usein kiitollisuus, sillä katsoessani luontoa ja sen ihmeitä, on oloni erittäin iloinen ja keveä.

Matilainen on myös lähdössä vaellusmatkalle Santiago de Compostelaan.

– Siellä olisi tarkoitus tehdä sadan kilometrin vaellus. Jos kaikki menee hyvin, saatan myöhemmin lähteä pidemmällekin taipaleelle.

Kuva: Jaakko silvast/ Hankasalmen Sanomat

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNuorisomusiikin asema seurakunnissa on vahvistunut
Seuraava artikkeliPaavi Franciscus: Lähetystyö on intohimoa Jeesuksen ja kansan puolesta

Ei näytettäviä viestejä