Kenttäpiispa rentoutuu linkoamalla kesähunajaa

Osaatko rentoutua kesälomallasi? Joukko kirkon eri alojen työntekijöitä kertoo tässä jutussa, mikä auttaa heitä huuhtomaan työmurheet unohduksiin ja nauttimaan vapaista akkuja ladaten.

Mehiläistenhoitoa, ratsastusnäytöksiä ja punaiset varpaankynnet

Kenttäpiispa Pekka Särkiötä rentouttaa puuhailu kanojen ja mehiläistenhoidon parissa.

– Kesähunajaa on lingottu, purkitettu ja viety torimyyntiin serkun marjatilan kojuille. Lisäksi auttelen vaimoa kasvimaan hoidossa. Pian alkaa myös marjastusaika, pari kertaa olen jo ollut vaimon kanssa mustikassa, Särkiö kertoo.

Särkiö käy myös mielellään ratsastamassa ja osallistuu ratsuväen perinneryhmässä ratsastusnäytöksiin.

– Seuraava näytös on St.Mickels -raveissa ensi viikonvaihteessa.

– Lahdessa on hyvä maauimala. Aloitin siellä kauden vasta viime viikolla, mutta toiveissani on käydä nyt myös ahkerammin uimassa.

Oppilaitospappi Virpi Sillanpää-Posio Oulusta aloittaa kesälomansa lakkaamalla varpaankynnet oikein punaisiksi.

– Sitten heiluttelen varpaita ja luen hyvää dekkaria. Käyn nuorison kanssa leffassa ja kiertelemme ajan kanssa kirppareilla. Kotiseudulle Kuusamoon on myös joka kesä päästävä, metsään ja joen partaalle. Yöllä kuuntelen kosken kohinaa mökin ikkunasta ja valvottu yökään ei tuo töitä mieleen! Sillanpää-Posio hehkuttaa.

Sukellusta, prätkiä, päiväunia ja kesämökin rauhaa

Kappalainen Heikki Leppä Tikkurilan seurakunnasta Vantaalta nauttii lomilla ja vapaa-ajallaan ulkoilmasta ja intensiivisestä tekemisestä. Hän harrastaa sukellusta, moottoripyöräilyä, melontaa ja kalastusta.

– Mutta mökki on minulle se paikka, jossa sielu varsinaisesti lepää. Mökilläni ei ole vesijohtoa, viemäriä tai sähköä, vaan lähde, puucee, myrskylyhtyjä ja kynttilöitä. Radio toki on, vieterikäyttöinen, Leppä toteaa.

Myös diakoni Tanja Mäkelä Lohjalta nauttii liikkumisesta ja mökkeilystä.

– Metsässä hölköttely, kuntosalilla huhkiminen ja sählyn pelaaminen rentouttavat. Myös mökillä pötköttely, puusouvi, saunominen ja uiminen sekä marjastus ja sienestys ovat minulle mieluista kesäpuuhaa. Perheen kanssa on mukava pelailla eikä päiväunia ja lukemistakaan sovi unohtaa, Mäkelä sanoo.

Jumalanpalveluksen ja hengellisen elämän asiantuntijatehtävissä kirkkohallituksessa työskentelevä pappi Terhi Paananen on ollut neljä viikkoa lomalla ja huomaa rentoutuneensa: hengitys on rauhoittunut ja kaiken tekemisen tahti muuttunut hitaammaksi.

– Parhaiten olen rentoutunut mökillä fyysistä työtä tehden: nurmikkoa leikaten, kukkapenkkiä kaivellen, risuja pilkkoen ja mökkiä korjaillen. Fyysinen toiminta on hyvää vastapainoa ajatustyölle. Sanoohan vanha sananlaskukin: Kun mieli on väsynyt, rasita ruumista.

Tassuterapeutit virvoittavat sielun ja mielen

Viestintä- ja lähetyssihteerin tehtäviä hoitava Hanne Tuulos Naantalista on intohimoinen koiraihminen.

– Sieluni ja mieleni lepää ja virvoittuu Isän luomassa luonnossa koirien kanssa. Vuotuinen kesäreissu perheen kanssa syntymäseuduilleni Etelä-Pohjanmaalle pitääkin sisällään paljon vaeltelua pelloilla, niityillä ja metsissä neljän tassuterapeuttini kanssa. Erityisen mukavia nämä retket ovat, koska laajat lenkkeilymaastot alkavat kotiovelta ja siellä maaseudun rauhassa kaikki koirat voivat juosta vapaana koko pitkien retkien ajan. Kun näen heidän nauttivan ja olevan onnellisia, minäkin olen onnellinen ja unohdan arjen murheet, Tuulos kertoo.

Tänä vuonna Tuuloksen kesäloma kuitenkin alkoi hengellisillä kesäjuhlilla.

– Tulin juuri Jämsästä New Wine -tapahtumasta, josta sain niin paljon hengellistä virvoitusta ja inspiraatiota, että tämä tapahtuma taitaa jäädä kesän kohokohdaksi. New Wine tulee varmasti kuulumaan kesäohjelmaani jatkossakin.

– Lisäksi istun mielellään iltaa puutarhan viileydessä kaikessa rauhassa ilman aikatauluja Raamatun tai jonkun muun kirjan seurassa, kitaraa näppäillen tai päiväkirjaan ajatuksiani muistiin kirjaten. Ystävien kanssa vietän myös aikaa lomilla pitkän kaavan mukaan, Tuulos kertoo.

Oopperaa, hyvää ruokaa, matkailua ja sauna vastan kera

Tuomaskanttori Inna Vintturin kesärentouden salaisuudet ovat aurinko, aikatauluttomuus, mansikat ja valkoviini. Myös Pori-jazz ja muut konsertit, picnicpeitto ja porinat ystävien ja perheen kanssa virittävät kesäfiilikseen. Lisäksi vesi on tärkeä elementti.

– Espoossa on hyvä tehdä pyöräretkiä meren rantaan tai matkailla saaristoveneillä. Saarille pääsee niillä ilman omaa venettä, Vintturi iloitsee.

Rovasti Toivo Loikkanen Kerimäeltä nauttii mökkisaunan löylyistä vastan kera.

– Saunan terassilla saunan jälkeen istuessa ja kesäiltaa ihmetellessä tulee lähes taivaallinen olotila. Mökillä minua viehättää yksinkertainen elämäntapa ja se, että voi olla shortseissa ja t-paidassa eikä jalkojen tarvitse hikoilla työkengissä ja sukissa, Loikkanen sanoo.

Loikkasen toinen kesäintohimo ovat kulttuuritapahtumat. Savonlinnan oopperajuhlat kuuluvat joka kesä hänen ohjelmaansa. Myös uusiin paikkoihin ja tapoihin tutustuminen virkistää Loikkasen mieltä, niin Suomessa kuin ulkomaillakin matkaillessa.

Karvian kirkkoherra Seppo Myyryläinen on tehnyt vaimonsa kanssa havainnon, että joskus on hyvä lähteä lomalla matkailemaan vähän kauemmas. Vapautunut yhdessäolo perheen kanssa tulee tarpeeseen. Myyryläinen suunnittelee innoissaan myös vaellusta Lappiin.

– Joskus on myös ihanaa istua hiljaa kirkon takapenkissä ja osallistua ehtoolliselle ilman mitään työpaineita! Herättäjäjuhlilla koen samaa rauhaa ja lepoa, Myyryläinen kertoo.

Sosiaalisessa mediassa työtä tekevä pappi Minna Jaakkola sai harvinaisen mahdollisuuden lähteä lastensa kanssa koko kesälomaksi maailmalle.

– Parhaiten pääsee eroon jopa somemaailmasta kun on ihan eri aikavyöhykkeellä ja elämä täyttyy ihmisistä, jotka eivät ole osa työarkea, Jaakkola sanoo.

Kesäloma vie kronoksesta kairokseen

Nuorisotyöntekijä Elias Tanni Valtimon seurakunnasta uskoo ajan parantavaan voimaan.

– Kai se paras rentouttaja ja tarpeellisin elementti on vain aika. Tarpeeksi kauan kun vatuloi ja märehtii työasioita, niin sitten jossain vaiheessa huomaa, etteivät ne enää olekaan mielen päällä ensimmäisinä, Tanni analysoi.

– Ajan kanssa ajatus alkaa uiskennella väljemmillä vesillä, ja sitä huomaa pohtivansa suurempia kysymyksiä ihan elämästä, uskosta ja Jumalastakin, Tanni virnistää.

Elias Tannin mielestä loma siirtää ihmisen parhaimmillaan kronoksesta kairokseen. Nämä molemmat kreikankieliset sanat tarkoittavat aikaa, mutta Uuden testamentin teologiassa niillä on erilaiset merkitykset. Kronos tarkoittaa tavanomaista aikaa ja kairos puolestaan Jumalalle otollista ajankohtaa, hetkeä, jolloin Jumala toimii.

Kirkon tiedotuskeskuksessa työskentelevä pastori Ulla Oinonen vannoo lomillaan aikatauluttomuuden nimiin.

– Minulla on juuri loma alkamassa. Töistä irtautumiseen auttaa aikatauluttomuus. Yleensä kalenteri on työaikana täynnä ja lomalla on mahtavaa, kun saa ajoittaa menonsa itse. Maisemanvaihdos auttaa myös aina. Ajatukset täyttyvät muista kuin työasioista.

Dekkaria riippukeinussa, aamukahvi pihalla, ihmisten katselua terassilla

– Diakoniatyöntekijän parasta kesärentoutumista on, kun voi ottaa dekkarin käteen ja mennä riippumattoon lueskelemaan. Mielenkiintoisten juonenkäänteiden myötä työasiat unohtuvat takuuvarmasti, sanoo diakonissa Minna Pykälämaa Naantalista.

Lisäksi Pykälämaata rentouttavat yhteiset hetket perheen kanssa matkustellen ja luonnossa liikkuen.

Askolan seurakuntapastori Antti Kupiainen nauttii kesästä sekä töissä että lomalla.

– Seurakunnassa elämä ja työrytmi muuttuvat kesän myötä ja se tuo oman piristyksensä eloon. Kesällä nautin kaikesta kesäisestä: Aamukahvi omalla pihalla, kävelyretki Helsingin rannoilla, mansikat torilla, soppalounas kauppahallissa, päiväretket suomalaisiin kohteisiin (taidenäyttelyt, nähtävyydet), pyöräilylenkit luonnon helmassa, kaupungilla terassilla istuminen kaikessa rauhassa elämää ja ihmisiä katsellen. Teen tätä kaikkea läpi kesän, lomalla vain sitten isommalla volyymilla, Kupiainen kertoo

Kesä ja loma ovat Kupiaiselle nauttimista kaikesta siitä, mitä elämä antaa.

– Loma on suorittamisen vastakohta. Tahdon elää niin kuin opetan: Nauti elämästä ja Jumalan lahjoista, joita sinulla kulloinkin on. Kesällä se on vallan helppoa ja ihanaa!

– Kun illat viilenevät ja syksy saapuu, voi rauhoittua ja siirtyä kohti talvea virkistyneenä ja voimia saaneena kaikesta siitä, mitä ihana kesä antoikaan tänäkin vuonna, Kupiainen päättää.

Kuvat: Riitta Särkiö, Ella Jaakkola, Virpi Sillanpää-Posio

Kenttäpiispa Pekka Särkiö etsii kanoille matoja.

Pastori Minna Jaakkola nauttii lomamatkallaan uimisesta lastensa kanssa.

Särkiö vie kesän 2014 ensimmäistä hunajalaatikkoa lingottavaksi.

Virpi Sillanpää-Posion kesävarpaat

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPaavi vaatii rauhaa Gazaan vain muutama kuukausi rauhanrukouksen jälkeen
Seuraava artikkeliKenttäpiispa rentoutuu linkoamalla hunajaa

Ei näytettäviä viestejä