Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on antanut lausunnon kirkkohallituksen lakiesitysluonnoksesta, jonka mukaan jatkossa kaikki seurakunnat kuuluisivat seurakuntayhtymiin. Tuomiokapituli kiinnittää erityistä huomiota yhtymärovastin rooliin.
Tuomiokapituli pitää esitettyä seurakuntayhtymämallia pääosin hyvänä. Yksi tuomiokapitulin keskeisistä huomioista ja korjausehdotuksista liittyy kuitenkin yhtymärovastiin ja tämän valintatapaan.
Tuomiokapitulin mielestä hallinnollinen esimiestehtävä suhteessa kirkkoherroihin on ongelmallinen. Hallinnollisen esimiehen käsitettä ei avata lakiesityksessä, mikä voi johtaa toimivaltaongelmiin yhtymärovastin ja kirkkoherrojen välillä. Tuomiokapituli esittää siksi, että hallinnollisen esimiehen tehtävä poistettaisiin yhtymärovastilta kirkkojärjestyksessä määrätyistä tehtävistä.
Yhtymärovastin valintatapa ilman hakumenettelyä ja valinnan rajoittaminen kirkkoherroihin on puolestaan tuomiokapitulin mukaan perusteltua sellaisten seurakuntayhtymien tapauksessa, joissa yhtymärovastin tehtävää hoidetaan sivutoimisena. Silloin julkisesta hakumenettelystä poikkeaminen on sen mukaan tarkoituksenmukaista ja sivutoiminen yhtymärovasti voidaan valita yhtymän seurakuntien kirkkoherrojen joukosta.
Sen sijaan päätoimisen yhtymärovastin osalta tuomiokapituli ei pidä kirkkohallituksen esittämää mallia isojen seurakuntayhtymien tai seurakuntien edun mukaisena. Tuomiokapituli huomauttaa, että papin valinta on perinteisesti tehty tuomiokapitulin ja seurakunnan yhteistyönä. Esitetyssä valintamallissa seurakuntayhtymällä tai seurakunnilla ei kuitenkaan ole roolia valinnassa, mitä tuomiokapituli pitää ongelmallisena.
Lisäksi päätoimiseksi yhtymärovastiksi kelpoisten rajaaminen kirkkoherroihin on tuomiokapitulin mukaan hankala asia. Erityisen vaikeaa se olisi sen seurakunnan, josta yhtymärovasti valittaisiin, näkökulmasta. Seurakuntaa sijaisena johtavan papin voisi olla hyvin hankala kehittää seurakuntaa. Tuomiokapituli suhtautuu myös skeptisesti siihen, pystyisikö yhtymärovasti olemaan kajoamatta oman seurakuntansa asioihin.
Kapitulin mielestä päätoimisen yhtymärovastin valinta vain kirkkoherroista rajaisi tarpeettomasti käytettävissä olevien henkilöiden määrää. Ison seurakuntayhtymän johtavaksi henkilöksi on saatava sen mukaan paras käytettävissä oleva henkilö.
– Meidän näkemyksemme mukaan on perusteltua, että päätoiminen yhtymärovasti on pappi, mutta hänen ei tarvitse olla kirkkoherra, tuomiokapitulin notaari, asiaa valmistelleen työryhmän esittelijä Heikki Hämäläinen tarkentaa Kotimaa Prolle.
Käytännössä tuomiokapitulin mielestä on siis perusteltua, että päätoimisen yhtymärovastin viran valinnassa noudatetaan kirkolliskokouksen hallintovaliokunnan esittämää kantaa, jonka mukaan virka täytetään julkisella hakumenettelyllä. Valintamenettelynä käytetään esimerkiksi välillisen kirkkoherranvaalin prosessia, joka takaa sekä tuomiokapitulin vaikutusmahdollisuuden että seurakunnan oikeuden valita pappinsa. Valinta on tuomiokapitulin mielestä luontevinta toteuttaa yhteisessä kirkkovaltuustossa.
Hämäläisen mukaan isoiksi yhtymiksi, jotka siis vaatisivat päätoimisen yhtymärovastin, voidaan Helsingin hiippakunnassa katsoa Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät.
Lausuntoa on Helsingin kapitulissa valmistellut työryhmä, johon ovat kuuluneet esittelijänä toimivan Hämäläisen lisäksi Markus Kari, Lauri Kopponen, Johanna Korhonen, Reijo Liimatainen, Veronica Saarela ja Timo Sahi.
Hämäläinen harmittelee sitä, että lausunto, jota pyydettiin joko hiippakuntavaltuustolta tai kapitulilta, on pitänyt antaa niin kiireellä.
– Aikataulu oli tavattoman lyhyt, ja osoittautui mahdottomaksi antaa hiippakuntavaltuustolle mahdollisuus lausua asiasta. Valtuuston jäseniä on ollut mukana tuomiokapitulin lausuntoa valmistelemassa ja hiippakuntavaltuuston kokouksessa on käyty asiasta yleiskeskustelu.
Hämäläinen ei tiedä, ovatko muiden hiippakuntien valtuustot tai tuomiokapitulit kiinnittäneet lausunnossaan vastaavanlaista huomiota yhtymärovastin valintaan.
Tuomiokapitulin lausunto (pdf)
Kirkkohallituksen seurakuntarakenne-esitys
Ilmoita asiavirheestä