Lukijoilta: Hallitus kurittaa jo kuolemastakin

Kuva: Shutterstock

Valtion tulo- ja menoarvio vuodelle 2025 on julkistettu. Luvassa on kylmää kyytiä. Se ei ole uutinen. Uutinen ja uusi esitetty säästökohde on kirkon rahoituksen leikkaaminen.

Valtio on osoittanut kirkolle yhteiskunnallisia tehtäviä, joista merkittävin on hautaustoimen hoito. Toisin kuin usein virheellisesti luullaan, tätä tehtävää ei ole tarkoitettu rahoitettavan kirkollisveroilla vaan valtion rahoituksella ja hautaamisesta perittävillä maksuilla. Toteutuessaan leikkaus tarkoittaakin merkittävää nousua hautausmaksuihin.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna arvioi tuoreeltaan (Kotimaa.fi 9.8.), että jokainen hautaaminen tulee nousemaan yli sadalla prosentilla eli noin 400 eurolla. Maksajina tulemme olemaan me kuolevaiset ihmiset.

Vääjäämättä myös entistä suurempi osa jäsenten maksamasta kirkollisverosta, joka on tarkoitettu seurakunnan perustoimintaan, kuten esimerkiksi diakoniatyöhön, ohjautuu jatkossa muualle.

Kirkon diakonialle on tulevina aikoina entistä huutavampi tarve sosiaaliturvaan ja järjestöihin kohdentuvien rahoitusleikkausten vuoksi. Budjettiesityksen myötä mahdollisuudet vastata tähän tarpeeseen heikkenevät.

Hallituksen logiikka on sikäli järkeenkäypä, että leikataan molemmista päistä. Synnytykset ja kuolemat tehdään vaikeiksi. Kolmatta sektoria rangaistaan kovalla kädellä. Ehkä päättäjillä on liian vähän kokemusta siitä, mitä tarkoittaa päihderiippuvuus, olla rikos- tai perheväkivallan uhri tai kärsiä lamauttavasta yksinäisyydestä.

Kirkko ja koko laaja järjestökenttä paikkaavat juuri niitä yhteiskunnan ongelmia, joita poliittisella päätöksenteolla parhaillaan syvennetään.

Susanna Pirttiaho

kirkon luottamushenkilö, Kangasniemi

Lue myös:
Pääkirjoitus: Hallituksen kannattaisi muistaa omakin kuolevaisuutensa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Hallituksen kannattaisi muistaa omakin kuolevaisuutensa
Seuraava artikkeliTHL:n erityisasiantuntija Anneli Portman: Ulossulkeminen voi ajaa kohti ääriajattelua

Ei näytettäviä viestejä