Kirkkoherraraati: Työntekijöiltä vaaditaan tasapuolisuutta vaaliasioissa

Seurakuntavaalit ovat marraskuussa, mutta jo nyt kampanjoidaan ehdokasasettelun puolesta. Ovatko vaalivärväyksen pelisäännöt kaikilla tiedossa?

On esitetty näkemys, että työntekijöiden ei tulisi millään tavalla osallistua vaalien ehdokasasetteluun, sillä se on vapaata kansalaistoimintaa. Päinvastaisen mielipiteen mukaan työntekijöiden erityinen tehtävä on haalia ehdokkaita, jotta saadaan ”hyvät vaalit”.

Kotimaa Pro kysyi eri hiippakuntia edustavien kirkkoherrojen muodostavalta raadilta, jossa on edustaja joka hiippakunnasta, seuraavan kysymyksen:


Onko sopivaa, että seurakunnan työntekijät osallistuvat seurakuntavaaleihin pyytämällä ihmisiä tiettyjen valitsijayhdistysten taakse tai jopa ehdokkaiksi esimerkiksi työalan nimissä?

Vastuksista selviää, että kirkkoherrat ovat varsin yhtenäisellä kannalla: vaaliin sopii rohkaista yleisellä tasolla, mutta ei ryhtyä minkään määrätyn valitsijayhdistyksen rekrytoijaksi.

Lauri Salminen, Nokia (Tampereen hiippakunta)

Mielestäni olennaista on se, että seurakunnan työntekijän tasapuolisuus suhteessa seurakuntalaisiin säilyy hyvänä ja uskottavana. Olennaista onkin, miten työntekijä kerrotussa tilanteessa toimii. Seurakuntavaalien lähestyessä on erityisen tärkeää, että myös seurakunnan työntekijät kuin myös seurakuntalaiset aktivoituvat ja aktiovoivat ihmisiä osallistumaan vaaleihin äänestämällä ja asettumalla ehdokkaiksi.

Kalervo Salo, Leppävaara (Espoon hiippakunta)

Kehottaminen vaaleihin osallistumiseksi (sekä äänestäjänä että ehdokkaana) on sopivaa. Tässä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei lähde työntekijänä suosimaan tiettyä puoluetta tai ryhmää.

Piispat ovat julkaisseet oman ”vaalivideonsa”, jossa varsin reippaasti kehotetaan seurakunnan työntekijöitä hyödyntämään omia verkostojaan hyvien ehdokkaiden löytämiseksi (). Olen tämän videon omille työntekijöilleni työntekijäkokouksessa esittänyt ja tämän mukaisesti kehottanut toimimaan.

Stefań Forsén, Matteus (Porvoon hiippakunta)

Yksittäisen työntekijän on aina arvioita mitä seurauksia hänen toimillaan on. Jos vaikuttaa ehdokasasetteluun puoluepoliittisesti antaa samalla signaaleja siitä, millaisia ihmisiä ei haluta nähdä seurakunnan päättävissä elimissä. Mutta jos kyse on saada ehdolle niin monta ehdokasta kuin suinkin, jotta vaalit olisivat merkittävät, ovat singnaalit aivan tosia. Yleisesti ottaen, miksi seurakunnan työntekijällä ei olisi oikeutta vaikuttaa vaaleihin samalla tavalla kuin muillakin? Esimiehenä ajattelen, että työntekijä ei saa laittaa uskottavuuttaan koetteelle. Rajanveto on tässä vaikeaa.

För en enskild anställd gäller det alltid att bedöma vilka följder ens handlande har. Om man medverkar till kandidatnominering på ett partipolitiskt plan så ger det rätt tydliga signaler om vilka man inte vill se i församlingens beslutsorgan. Handlar det däremot om att få med så många kandidater som möjligt för att valet skall vara meningsfullt så är signalerna helt andra. Men allmänt taget: varför skulle inte församlingens anställda ha rätt att påverka valet i samma mån som andra har det? Som chef tänker jag att de inte får sätta sin trovärdighet på spel. Men det är en svår gräns att dra.

Juhani Lavanko, Karjasilta (Oulun hiippakunta)

Vaalien esillä pitäminen ihmisiä tavatessa on mielestäni luontevaa. Toki kysyttäessä työntekijän tehtävä on myös kertoa ehdokkuutta harkitsevalle mitä valitsijayhdistyksiä on tarjolla. Vaalityön tekeminen ei mielestäni ole seurakuntien työntekijöiden, vaan valitsijayhdistysten tehtävä.

Hannu Pöntinen, Vantaankoski (Helsingin hiippakunta)

Minusta on sopivaa, että seurakunnan työntekijät rohkaisevat ihmisiä yleisellä tasolla osallistumaan vaaleihin. Pelkästään tietyn valitsijayhdistyksen puolesta toimiminen on puolueellista enkä pidä sitä suotavana. Minusta kuvio menee niin, että työntekijät rohkaisevat ja kannustava ja jäsenet valitsevat itse (tai perustavat itse) sellaisen valitsijayhdistyksen, joka tukee heidän arvojensa mukaisen toiminnan toteutumista seurakunnassa.

Juvan kirkkoherra Sirkka Pylkkänen (Mikkelin hiippakunta) kertoi vastuksessaan ykskantaan: ”Komppaan Hannua”.

Katri Rinne, Maaria (Turun arkkihiippakunta)

1. seurakuntavaaleista tiedottaminen on ok!

2. ehdokaslistoihin ei työntekijöiden pidä puuttua, seurakuntalaiset osaavat kyllä homman!

3. äänestämään ja aktiivisuuteen, vaikuttamaan lähtemiseen on kyllä hyvä kannustaa jokaista eli tervetuloa mukaan!

Vastuksista puutuu kahden raadin vakiojäsenen kommentti.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKD:n poliittinen sihteeri arvostelee Askolaa
Seuraava artikkeliModéus ja Tyrberg toiselle kierrokselle Lundissa

Ei näytettäviä viestejä