”Olemme kaikki Jumalan armon varassa” – Oulaisten uusi kirkkoherra Sanna-Leena Lavanti kokee herätysliikkeet rikkautena

– Kirkkoherrana minä olen kaikkien palvelija ja käyn kaikkien herätysliikkeiden tilaisuuksissa, vaikka olenkin itse körtti. Yhteistyö herätysliikkeiden kanssa on ollut Reisjärvellä hyvää, ja uskon että näin on myös Oulaisissa. Yleensä metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan, Sanna-Leena Lavanti sanoo. Kuva: Erkki Lavanti

Kristus on kuollut meidän ihan jokaisen puolesta, sanoo Oulaisten kirkkoherraksi valittu Sanna-Leena Lavanti, 50. Häntä tuskastuttaa, kun kirkossa kiistellään jatkuvasti asioista, jotka eivät hänen mielestään ole pelastuskysymyksiä tai evankeliumin keskiössä.

– Lopulta olemme kaikki aivan samalla viivalla ja saman arvoisia, täysin Jumalan armon varassa. Kristus on sovittanut ihan jokaisen synnit. Tätä pelastuksen ilosanomaa meidät on kutsuttu julistamaan eikä kiistelemään sivuasioista.

Lavanti luonnehtii itseään keskitien kulkijaksi. Hän suree, että sekä kirkon konservatiivisessa että liberaalissa ääripäässä leimataan helposti keskellä olevat vastakkaisen näkemyksen edustajiksi.

– Meidän pitää lopettaa raja-aitojen vetäminen ja miettiä, mikä palvelee kirkkoa ja seurakuntalaisia ja rakentaa yhteistä tulevaisuutta eikä revi sitä.

”Vähitellen alkaa kertyä taakkaa, joka ei ole varsinaisesti kenenkään syytä.”

Sanna-Leena Lavanti kasvoi Reisjärvellä herännäisperheessä. Seuroissa ja kirkossa käytiin ahkerasti ja seuroja pidettiin myös kotona. Pohjoispohjalaisia ihmisiä Lavanti luonnehtii suorapuheisiksi, toimeen tarttuviksi ja talkoohenkisiksi.

– Pohjanmaan lakeuksilla kirkkoa ja perinteitä kunnioitetaan. Olen ylpeästi pohjalainen.

Käytyään Herättäjä-Yhdistyksen rippileirin Aholansaaressa Sanna-Leena Lavanti vakuuttui siitä, että haluaa tehdä töitä kirkossa. Ovet teologiseen tiedekuntaan eivät kuitenkaan auenneet ensi yrittämällä, joten Lavanti opiskeli Pieksämäellä diakoniksi ja nuorisotyönohjaajaksi. Diakonivihkimyksen hän sai vuonna 2000.

Työskenneltyään ensin joitakin vuosia epäpätevänä opettajana Lavanti päätyi Espoon Leppävaaran seurakuntaan nuoristyönohjaajaksi. Kuusi vuotta Leppävaarassa kannustivat häntä hakemaan teologiseen uudemman kerran vuonna 2011. Nyt yliopiston ovet avautuivat.

Papiksi Sanna-Leena Lavanti vihittiin Oulussa 4.6.2017 Reisjärven vt. kirkkoherraksi. Hän suoritti kolmessa vuodessa työn ohella pastoraalit ja kirkon johtamiskoulutuksen ja sai vakituisen työn Reisjärven kirkkoherrana vuonna 2021. Paluu töihin lapsuuden ja nuoruuden kotiseurakuntaan herätti monenlaisia tunteita.

– Olen saanut työskennellä sukulaisten, koulukavereitteni ja heidän vanhempiensa parissa. Toisaalta on ihanaa, kun tuntee monien ihmisten taustat. Toisaalta raskaat asiat tulevat välillä liian lähelle. Seurakunnan ainoana pappina minulle tietenkin uskoudutaan monenlaisissa tilanteissa. Työtä on vaikea rajata, kun ihmisille ei raaski sanoa, että minulla on nyt vapaapäivä. Vähitellen alkaa kertyä taakkaa, joka ei ole varsinaisesti kenenkään syytä.

”Seurakuntalaiset ovat vahvasti sitoutuneita kirkkoon ja talous on vakaa.”

Viime vuonna Lavanti oli neljä kuukautta virkavapaalla ja työskenteli kappalaisena Merijärvellä, jossa hän sai tehdä työtä aivan uusien ihmisten parissa puhtaalta pöydältä. Se vahvisti ajatusta, että voisi olla oikea hetki siirtyä toiseen työpaikkaan.

Lavanti haki Oulaisten kirkkoherran paikkaa. Hän oli käytännössä viran ainoa hakija, koska toinen virkaa hakenut henkilö ei ollut evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Haastateltuaan Lavantin Tuomiokapituli havaitsi hänet päteväksi tehtävään. Oulaisten kirkkovaltuusto päätti 17.6. 2024 yksimielisesti valita Lavantin Oulaisten uudeksi kirkkoherraksi. Oulaisten nykyinen kirkkoherra Matti Hirvilammi jää eläkkeelle maaliskuun alussa 2025, jolloin Lavanti aloittaa tehtävässä.

Oulainen kuuluu Reisjärven kanssa samaan rovastikuntaan, mutta on kolme kertaa Reisjärveä suurempi. Oulaisissa Sanna-Leena Lavanti ei siis ole seurakunnan ainoa pappi, vaan hänellä tulee olemaan kaksi kollegaa. Muissakin viroissa on riittävästi kokeneita työntekijöitä.

– Olen kuullut, että Oulaisissa on hyvä työyhteisö ja yhteishenki. Seurakuntalaiset ovat vahvasti sitoutuneita kirkkoon ja talous on vakaa.

Huolta alueella aiheuttavat sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät muutokset, kuten se, säilyykö Oulaskankaan sairaalassa ympärivuorokautinen päivystys.

– Tällaiset asiat vaikuttavat sekä kaupungin että seurakunnan tulevaisuuteen, samoin kuin se, löytävätkö nuoret alueelta töitä, Lavanti pohtii.

”Valamo on minulle äärimmäisen rakas paikka. Siellä rauhoitun ja nollaan aivoni.”

Sekä Reisjärvellä että Oulaisissa on heränneiden lisäksi vahva vanhoillislestadiolainen yhteisö. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla vaikuttaa monia muitakin herätysliikkeitä. Sanna-Leena Lavanti painottaa, että herätysliikkeiden kannattajat ovat usein myös seurakunnan aktiivijäseniä ja liikkeet ovat seurakunnalle rikkaus.

– Kirkkoherrana minä olen kaikkien palvelija ja käyn kaikkien herätysliikkeiden tilaisuuksissa, vaikka olenkin itse körtti. Yhteistyö herätysliikkeiden kanssa on ollut Reisjärvellä hyvää, ja uskon että näin on myös Oulaisissa. Yleensä metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan.

Sanna-Leena Lavantin perheeseen kuuluvat Alavieskan kirkkoherrana työskentelevä puoliso Erkki Lavanti, Berliinissä opiskeleva poika Albert sekä neljä bonuspoikaa ja viisi bonuslastenlasta. Sanna-Leena harrastaa monenlaista liikuntaa. Erityisesti sydäntä lähellä ovat kuntosali ja kestävyyslajit.

Voimaa ja hengellistä evästä Sanna-Leena Lavanti ammentaa muun muassa yhteisestä rukouksesta puolison kanssa, körttiseuroista sekä vierailuista Valamon luostarissa.

– Valamo on minulle äärimmäisen rakas paikka. Käyn siellä 1–2 kertaa vuodessa talkoolaisena, retriitissä tai muuten vain. Siellä rauhoitun ja nollaan aivoni. Valamossa esimerkiksi kännykkä ja sosiaalinen media unohtuvat aika hyvin.

Epävarman ja pelottavan maailmantilanteen keskellä Lavanti kannustaa keskittymään arkisiin perusasioihin ja rutiineihin ja tekemään omalta osaltaan paremman maailman puolesta sen minkä voi.

– Tärkein viestini pappina tiivistyy Siionin virren numero viisi viimeiseen säkeistöön: Kun oma pohja vajoaa, niin armo yhä kannattaa. Sen päällä, niin kuin kallion, minulla turvapaikka on.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliRuoka-aputoimijat ahtaalla – asiakasmäärät jatkaneet kasvuaan
Seuraava artikkeliHongkongin evankelis-luterilaisen kirkon apulaispiispa: on helpompaa tulla kristityksi kuin opetuslapseksi

Ei näytettäviä viestejä