Pääkirjoitus: Piispat päättivät ja kaikki jatkuu kirkossa ennallaan – tai sitten ei

Kuva: Jani Laukkanen

Kirkossa kuohuttaa nyt piispainkokouksen päätös Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) ja Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen kohtalosta. Piispat päättivät, etteivät he esitä kirkolliskokoukselle näiden järjestöjen virallisen lähetysjärjestöaseman purkamista. Kaikki jatkuu siis ennallaan.

Päätös kuohuttaa etenkin naispuolisia pappeja, joille seurakunnan yhteistyö kyseisten järjestöjen kanssa tuottaa vaikeita hetkiä ja ilmeisesti edelleen väistötilanteita. Konservatiivisia piirejä puolestaan kuohuttaa se, että piispainkokouksessa tehtiin vastaesitys ja ajauduttiin äänestystilanteeseen. Kipeältä näyttää tuntuvan etenkin se, että yksi vastaehdotuksen taakse ryhmittyneistä piispoista on konservatiivienkin tuella arkkipiispaksi valittu Tapio Luoma.

TÄSSÄ KUOHUSSA ja kipeydessä on syytä muistaa muutama tylsähkö tosiasia. Vaikka Sley ja Kansanlähetys menettäisivät virallisen asemansa lähetysjärjestöinä, ei se muuttaisi sitä, että ne olisivat yhä kirkollisia järjestöjä ja vierailisivat seurakunnissa pitämässä tilaisuuksia ja kirkkopyhiä. Kirkolta saadut rahat vähenisivät, mutta työ jatkuisi.

Järjestöt eivät ole kirkon jäseniä eikä niitä voi kirkosta erottaa. Toisenlaisen piispojen päätöksen takia niiden kannattajista jotkut ehkä olisivat eronneet kirkosta, mutta pääosalle kynnys erota on korkea. Heilläkin on oikeus olla kirkossa.

Toisaalta Sleyn ja Kansanlähetyksen kannattajien iloa piispojen päätöksestä himmentänee se, että niiden on vastedes mietittävä, miten ne saavat uusia pappeja palvelukseensa. Piispat tukkivat päätöksellään myös sen mahdollisuuden, että järjestöjen työntekijät kävisivät itsenäisesti ilman työnantajan myötävaikutusta hankkimassa pappisvihkimyksiä.

Nyt järjestöjen on joko palkattava yhteisvihkimykseen suostuvia teologimiehiä tai lähetettävä heitä lähetyskentälle ihan olemaan. Jälkimmäinen vaihtoehto ei ole pahaksi papiksi aikovalle. Siinä kutsumusta koetellaan ja oppii elämää.

Tässä tilanteessa toivoa sopii kuitenkin yhtä asiaa. Vaika järjestöjen johtajat ja työntekijät käyttäytyisivätkin hyvin naispuolisia pappeja kohtaan, niiden kannattajajoukkojen riveissä esiintyy edelleen rumaa käytöstä. Se olisi hyvä ottaa puheeksi ja pois kitkettäväksi.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTuhat merkkiä taivaasta: Elämässä suurin suru on oman lapsen kuolema
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä seisovat suuren teltan edustalla – ja missä?

Ei näytettäviä viestejä