Joensuun seurakuntaneuvosto saattaa olla ensimmäinen neuvosto, joka valitsee seurakunnalleen kirkkoherran. Tämän vuoden alusta tulivat voimaan kirkkoherran vaalia koskevat uudet säädökset, jotka mahdollistavat myös välillisen vaalin.
Tähän asti seurakuntalaiset ovat äänestäneet kirkkoherraa suorassa kansanäänestyksessä. Välillinen vaalitapa antaa seurakunnille mahdollisuuden käyttää valintaperusteena myös ei-julkista tietoa kuten soveltuvuustestien tuloksia.
Joensuun seurakuntaneuvosto esittää Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulille yksimielisesti, että se tekisi päätöksen kirkkoherran vaalin toimittamisesta Joensuussa välillistä vaalitapaa noudattaen.
– Joensuun seurakunnan kaltaisessa isossa työyhteisössä kirkkoherran esimies- ja johtamistaidot korostuvat. Julkisissa jumalanpalvelusnäytteissä tai haastatteluissa nämä taidot eivät tule esille. Uudessa välillisessä ja ei-julkisessa vaalitavassa soveltuvuustestien tulokset ovat valitsijoiden käytössä, kertoo ensi vuoden alusta eläkkeelle jäävä Joensuun kirkkoherra Petri Karttunen.
Välillisessä vaalissa ei ole vaalisijoja
Seurakuntaneuvoston suorittamassa kirkkoherranvaalissa ehdokkaita ei aseteta vaalisijoille. Tuomiokapituli antaa lausunnot kaikista kelpoisuusehdot täyttävistä paikan hakijoista, minkä jälkeen seurakuntaneuvosto on vapaa valitsemaan heistä itselleen sopivimman. Ehdokkaita voi olla paljon, eikä heille annettuja ääniä painoteta millään tavalla.
– Uskon välillisen vaalin rohkaisevan paljon hyviä hakijoita mukaan tämän vuoksi. Merkittävää on myös se, että vaaliprosessiin ei liity samanlaista julkista riepottelua kuin suorassa kansanvaalissa, Karttunen sanoo.
Seurakuntaneuvostojen valta ja merkitys korostuu
Joensuussa yksi peruste hakea välillistä vaalia on myös se, että seurakuntavaalit ja kirkkoherran vaalit osuisivat hyvin lähekkäin. Pelättävissä on, että vaalit söisivät toistensa äänestysaktiivisuutta, joka ei seurakunnallisissa vaaleissa muutenkaan päätä huimaa.
– Toivon vanhojen luottamushenkilöiden suorittaman välillisen kirkkoherran vaalin viestittävän seurakuntavaaleissa äänestäville, että luottamushenkilöillä on entistä enemmän valtaa vaikuttaa. Heidän vastuunsa on suuri, Karttunen sanoo.
Ilmoita asiavirheestä