Kari Mäkinen äänesti hallintovaliokunnan kantaa vastaan kuten toinenkin kirkkohallituksen täysistunnon jäsen Johannes Leppänen. Miksi?
– Käsittelyssä oli hallintovaliokunnan mietintö, ei kirkkohallituksen esitys. Mietintö ja siitä käyty keskustelu toivat esiin näkökohtia ja näyttivät vievän rakennetta siihen suuntaan, että seurakuntien alueellinen erilaisuus olisi mielestäni ollut jatkovalmistelussa viisasta ottaa selkeämmällä toimeksiannolla huomioon. Se tapahtuu nyt kirkolliskokouksen päättämissä raameissa, jotka tässä suhteessa ovat tiukemmat. Eteneminen näinkin on mahdollista, arkkipiispa Kari Mäkinen perustelee.
Kirkolliskokousäänestyksessä kirkkohallituksen esityksen mukainen hallintovaliokunnan kanta eli se, että kaikki seurakunnat kuuluvat seurakuntayhtymiin. Se voitti kirkolliskokousedustaja Peter Lindbäckin esittämän ponnen äänin 58-40. Arkkipiispan tukema Lindbäckin esitys olisi antanut yksittäiselle taloudellisesti toimeentulevalle seurakunnalle mahdollisuuden jatkaa itsenäisenä seurakuntana. Ehtona itsenäisyydelle oli myös se, että seurakunta on vähintään yhden kunnan kokoinen.
Kirkkohallituksen täysistunnon jäsenistä piispat Björn Vikström ja Irja Askola ja kirkolliskokousedustajat Eija Nivala, Sami Ojala, Marjaana Perttula, Tapio Seppälä ja Åsa A. Westerlund äänestivät hallintovaliokunnan kannan mukaisesti.
Arkkipiispan lisäksi myös kirkolliskokousedustaja Johannes Leppänen tuki Lindbäckin pontta. Leppänen katsoo, että kirkkohallituksen esityksessä ja hallintovaliokunnan kannassa olisi eroja. Hän sanoo yhä tukevansa kirkkohallituksen kantaa, mutta näkee sen väljempänä kuin kirkolliskokouksen hallintovaliokunnan siinä asiassa millaisia vaihtoehtoja seurakunnilla on. Leppänen tulkitsee kirkkohallituksen esitystä niin, että se jättää enemmän porttia auki muillekin vaihtoehdoille kuin sille, että kaikkien seurakuntien olisi kuuluttava yhtymiin.
– Pitää katsoa laajemmin, mikä on mahdollista ja mikä ei ole mahdollista. Mitä tiukemmalle asioita vedetään, se ärsyttää seurakuntia.
Kun kirkkohallitus nyt lähtee valmistelemaan seurakuntarakennetta kirkolliskokouksen alustavien linjausten myötä, Leppänen sanoo toivoneensa kirkolliskokouksessa, että sille annettaisiin valmistelutyöhön jouston mahdollisuuksia.
– Ettei ajettaisi asiaa tuppeen, vaan voisi harkita ja katsoa ja miettiä vaihtoehtoja.
Jos seurakuntarakenteen järjestämiseksi on vain yksi malli, Leppänen pelkää, että se voisi kaataa koko rakenne-esityksen.