Aborttikanta yhdistää Trumpin ymmärtäjiä Suomessakin – ”Hän on pitänyt lupauksensa”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump herättää tunteita. Paljon tunteita. Hänen vaalikampanjansa ja puheensa saavat monet pyörittelemään silmiään.

Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja hänen sittemmin tekemänsä päätökset ovat harmistuksen ja kiukun aihe myös monille suomalaisille. Häntä ymmärtävät äänenpainot ovat olleet mediassa vähemmällä huomiolla.

Trumpia tukivat äänestyspaikoilla paitsi globalisaation kaltoin kohtelemat valkoiset työläismiehet, myös monet kristilliset ryhmät, evankelikaalit etunenässä. Viimeistään abortin vastustaminen sai monet heistä kääntymään Trumpin puoleen.

”Evankelikaalit toimivat kuin luterilaiset”

– Ei Trump mielestäni kosiskellut abortin vastustajia, vaan hänelle kävi niin kuin monelle muullekin. Nuoruuden liberaali näkemys asiassa on muuttunut vanhemmiten konservatiiviseksi, sanoo Patmos-säätiön tutkimusjohtaja Juha Ahvio.

Ahvio puhuu Trumpista ymmärtävästi ja arvostavasti ja kehottaa suomalaisia ja varsinkin kirkon ihmisiä laittamaan jäitä hattuun tämän arvostelussa.

– Ei olisi myöskään haitaksi tuntea Yhdysvaltojen historiaa. Trump edustaa vanhaa amerikkalaista konservatiivista linjaa ja yrittää puhaltaa sen uudelleen henkiin. Tätä liberaalit karsastavat.

Ahvion mielestä oli loogista, että yhdysvaltalaiset evankelikaalit asettuivat Trumpin taakse, koska tämä lupasi tukea heitä heille tärkeässä arvovalinnassa eli abortin vastustamisessa.

– Evankelikaalit toimivat jopa kuin luterilaiset eli arvioivat ehdokkaan politiikkaa, eivät sitä, kuinka uskovainen hän on.

Ahvio pitää Trumpin tiukkoja linjauksia maahanmuuttoasioissa ja suhteessa laittomiin siirtolaisiin ymmärrettävinä ja jopa Raamatun mukaisina.

– Trump kiinnittää huomiota islamiin. Se ei ole vain uskonto, vaan sen mukana tulee myös poliittinen ideologia, joka tähtää sharia-lain myötä länsimaisen oikeusjärjestelmän kumoamiseen. Tätä Suomessakin tulisi miettiä.

Ahvio kuulostaa perussuomalaisten maahanmuuttokriittisen siiven äärilaidan edustajalta. Tosin hän ei suostu ottamaan määritelmää pelkistetysti omakseen, vaan kutsuu yhteiskuntanäkemystään vanhaan luterilaiseen perinteeseen liittyen kansallisprotestanttiseksi.

– Suomessakin oli pitkään selvää, että kansa ja kirkko kulkevat käsi kädessä. Mutta nyt tästä näkemyksestä on tullut kummallinen. Trump on omalta osaltaan palauttamassa tällaista perinteisiin arvoihin pohjaavaa ajattelua, Ahvio uskoo.

”Hän uskaltaa sanoa suoraan sen, mitä muiden maiden johtajat vain ajattelevat”

Rovasti, eläkkeellä oleva lähetystyöntekijä Heikki Hilvo kertoo päätyneensä Trumpin kannattajaksi, koska ei luottanut Hillary Clintoniin.

– Aloin penkoa tarkemmin Trumpin ajattelua. Tosin hän puhuu levottomia ja päästää suustaan sammakoita, mutta olen alkanut ymmärtää, mihin hän pyrkii.

Hilvo sanoo, että protektionismi, oman edun suojeleminen, on yhdysvaltalaisesta näkökulmasta täysin ymmärrettävää.

– Trump pitää maansa puolta ja vastustaa liiallista maahanmuuttoa. Koko maailman pakolaispolitiikka pitäisi laittaa uusiksi. En ole varma, että nyt ne, jotka tarvitsevat suojelua, saavat sitä.

Lisäksi Trumpin abortinvastaisuus ja näkemykset Israelista saavat Hilvolta hyväksynnän.

– En tosin ole aivan kategorisesti aborttia vastaan, mutta jos siitä tulee yleinen ehkäisykeino, niin silloin vastustan. Tai jos ei oteta huomioon myös lapsen oikeutta tulla maailmaan.

Hilvon mielestä Trump on poikkeuksellinen johtaja.

– Hän uskaltaa sanoa suoraan sen, mitä muiden maiden johtajat vain ajattelevat mielessään. Maailma uskoo tällä hetkellä isoja valheita ja Trump ampuu niitä alas. Tosin Trump sanoo asioita joskus turhan tökerösti ja saattaa menettää katu-uskottavuuttaan, Hilvo toteaa.

”Luvannut konservatiivikristityille enemmän kuin kukaan aiempi presidentti”

Kun presidentti Donald Trump ensi töinään määräsi aborttineuvontaa ja abortteja tekeviltä järjestöiltä tuen pois, helsinkiläinen pastori, Kansanlähetyksen työntekijä Mika Ebeling kirjoitti kristilliselle CitizenGo -nettisivulle onnittelun päätöksen johdosta. Hän myös jakoi onnittelunsa Facebookissa.

– En tykkää Trumpin tyylistä, kun hän loukkaa tarpeettomasti monien tunteita, mutta jos joku loukkaa tunteita ja puolustaa elämää, se on parempi kuin että ei loukkaa tunteita mutta tuhoaa elämää.

Ebeling sanoo miettineensä, että Jumala voi toimia yllättävilläkin tavoilla. Hän viittaa Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden uuteen tuomariin. Trump nimitti viime viikolla avoimelle paikalle tiukan linjan konservatiivin, joka vastustaa abortteja. Jos Trump saa nimitettyä toisenkin konservatiivisen tuomarin, korkeimman oikeuden aborttikanta todennäköisesti muuttuu.

– Trump on myös luvannut konservatiivikristityille enemmän kuin kukaan aiempi presidentti ja myös pitänyt lupauksensa.

Ebeling sanoo, ettei lähettäisi Trumpille onnittelukirjettä tämän aikeista rakentaa muuri Meksikon rajalle tai estää tiettyjen maiden kansalaisten tulo Yhdysvaltoihin.

– Se on vastoin Yhdysvaltoihin kuulunutta avoimuutta. En myöskään hyväksy valehtelua.

Ebeling sanoo, että maailmaa on hallittu syyttämällä toisia vihapuheesta. Nyt Trump hänen mukaansa haastaa tällaisen liberaalin ja ylimielisen maailmanselityksen.

”Media mässäilee Trumpin päätöksillä”

Teologian maisteri Soili Haverinen sanoo olevansa joissakin kysymyksissä, kuten abortin suhteen, Trumpin kanssa samoilla linjoilla.

– Olisin kuitenkin mieluusti nähnyt Yhdysvaltain presidenttinä jonkun muun kuin Trumpin tai Clintonin.

Haverista harmittaa suomalaisessa mediassa ja verkkokeskusteluissa niin Trumpin kritiikitön ihailu kuin hänen tekemistensä jatkuva kauhistelu ja vahvasti värittynyt uutisointi.

– Se on pelon ja vihan lietsontaa. Media mässäilee Trumpin päätöksillä. On helpompi kauhistella jotain, mikä tapahtuu kaukana kuin tehdä jotain niille asioille, jotka ovat lähellä. Me emme valinneet Trumpia emmekä voi hänen päätöksilleen mitään.

Haverinen haluaa myös katsoa rauhassa, mitä Trumpin politiikka oikeasti saa aikaan, nouseeko talous, syntyykö hyviä diilejä kauppasopimuksista.

– Olisin Suomessa huolestuneempi parivaljakosta Trump-Putin kuin vain Trumpista, Haverinen sanoo.

***

***

Kotimaa kysyi myös kansanedustaja Päivi Räsäseltä (kd.) hänen kommenttiaan Trumpin ja abortin vastustajien väliseen yhteisymmärrykseen.

Räsänen ei vastannut kysymykseen suoraan, vaan kommentoi lyhyesti sähköpostiviestissä Trumpin valinnan jälkeistä kärjistynyttä tilannetta Yhdysvalloissa.

”Tämä tilanne kertoo kaksipuoluejärjestelmän ongelmista. Käytännössä äänestäjien on valittava kahdesta vaihtoehdosta, jossa suurelle osalle äänestäjistä ei edes ole kaikin puolin sopivaa vaihtoehtoa tarjolla”, Räsänen kirjoitti.

Kuva: Nicholas Kamm / Lehtikuva / AFP. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui viime viikolla Valkoisessa talossa tilaisuudessa, jossa Rex Tillerton nimitettiin ulkoministeriksi.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArvio: Putin-kirjat kertovat Venäjän uhkaavasta isännästä
Seuraava artikkeliThe Guardian: Uusmaolaiset hermostuivat ”kristinuskon teemapuistosta” Kiinassa

Ei näytettäviä viestejä