Seminaarissa puhunut Lähetysseuran kasvatussihteeri Kati Kemppainen katsoi, että hiv ja aids ovat maailman vakavin terveys- ja kehityshaaste. Vuonna 2011 hiv-positiivisia oli 34,2 miljoonaa joista lapsia oli 3,4 miljoonaa.
Suurin osa tartunnoista saadaan heteroseksuaalisissa suhteissa. Kemppainen muistutti myös, että suurin osa maailman hiv-positiivisista ei tiedä statustaan. Vaikka Afrikan hiv-tilastot ovat synkintä luettavaa, sielläkin aids-kuolemat on saatu vähenemään huomattavasti. Palvelut ja aids-ohjelmat ovat tehostuneet parantuneet ja lääkitys on entistä useamman ulottuvilla.
– Lasten tartunnat ovat laskeneet 43 prosenttia vuodesta 2003 vuoteen 2011.
Toisaalta esimerkiksi aids-orpoja on Afrikassa peräti 16,6 miljoonaa.
– Noin puolella hiv-positiivisilla tai riskiryhmillä ei ole pääsyä ennaltaehkäisyn, hoidon ja hoivan pariin.
1.12. vietetään Maailman aids-päivää. Maailman terveysjärjestö WHO aloitti aids-päivän vieton vuonna 1988 tarkoituksenaan muistuttaa ihmisiä monimuotoisesta ongelmasta ja lisätä tietoisuutta hivistä. Aids-työ on yksi Suomen Lähetysseuran ulkomaantyön ohjelmista. Ohjelman tavoitteena on kehittää yhteistyökirkkojen hiv- ja aids-työn osaamista, levittää tietoa erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa, ehkäistä taudin leviämistä ja vähentää syrjintää. Lisäksi tuetaan tartunnan saaneita ja heidän läheisiään hoitavia yhteisöjä kuten orpokoteja.
Ilmoita asiavirheestä