Virsitaidoista pääsevät kisaamaan lasten lisäksi myös aikuiset, kun Suomen Kirkkomusiikkiliitto järjestää tulevan talven ja kevään aikana Aikuisten virsikisan.
Kilpailun ilmoittautumisaika alkoi lokakuun alussa ja päättyy 30.11. Valtakunnallinen finaali järjestetään ensi vuoden toukokuussa Turun tuomiokirkossa.
Aiemmin Suomessa on järjestetty lapsille tarkoitettuja valtakunnallisia Virsivisoja.
Aikuisten virsikisaan voivat ilmoittautua rippikoulun käyneet nuoret ja aikuiset. Ilmoittautuminen tapahtuu joukkueittain. Tuumasta toimeen on tarttunut Maija Kettunen, 65, Joensuun seurakunnan Noljakan piiristä. Hän ilmoittautui kisaan yhdessä joukkueensa kanssa, jonka muodostavat Kettusen lisäksi hänen ystävättärensä Sirkka Grönroos, 67, Tytti Iman, 75, ja Tuula Kankaanpää, 66.
Naiset toimivat vapaaehtoisina Noljakan alueen Ystäväntuvassa. He ovat laulaneet yhdessä niin vierailuilla vanhainkodeissa kuin kesäteatterin lauluryhmässä ja Noljakka Gospel -ryhmässä.
– Me laulamme hyvin paljon, äänissä ja miten milloinkin. Sillä sain puhutuksi ystäväni mukaan kisaan, vaikka kisassa on laulamisen lisäksi tieto-osuuksiakin. Itse aion ainakin perehtyä myös virsien taustoihin ja valmistautua ihan tosissani, Kettunen sanoo.
Virsi voi koskettaa enemmän kuin saarna
Maija Kettunen kertoo, että ei yleensä osallistu kilpailuihin, mutta Aikuisten virsikisa veti oitis puoleensa.
– On hyvä, kun pääsee harjoittamaan aivosoluja ja opettelemaan virsiä sekä niihin liittyvää tietoutta!
Kettusen virsijoukkue, joka on myös nimeltään Ystävättäret, on jutellut siitä, mitä virret heille merkitsevät.
– Ensisijaisesti ne ovat rukousta, ylistystäkin. Ne ovat juhlallisia tai ne lohduttavat, koskettavat ja voimaannuttavat. Joskus virsi koskettaa enemmän kuin saarna. Virsi on tärkeä messun osa. Monesti virret vievät lapsuuden muistoihin.
Maija Kettusen oma suosikkivirsi on 105, eli ”Aurinkomme ylösnousi”, jossa on hänen mielestään tavattoman kaunis melodia ja kivat sanat. Yksi puhuttelevimmista virsistä on Samuli Edelmaninkin tulkitsema virsi numero 509, jossa lauletaan: ”Herra auta aina, etten ketään paina, etten muiden taakkaa suuremmaksi tee.”
Ensitöikseen Kettunen valmistautuu virsikisaan Teneriffan auringonpaisteessa, jossa hän viettää kuukauden ennen joulua. Aurinkovarjon alla on hyvä lueskella sellaisia kirjoja kuin Tauno Väinölän ”Virsikirjamme virret” ja Pentti Lempiäisen ”Virsitieto – käsikirja virsikirjan käyttäjille”.
Virret sanoittavat perimmäisiä kokemuksia
Suomen Kirkkomusiikkiliiton toiminnanjohtajan Hanna Remeksen mukaan Aikuisten virsikisalla halutaan innostaa aikuisia ja nuoria laulamaan virsiä ja tutustumaan suomalaiseen virsiperinteeseen.
Remes työskentelee myös Helsingin hiippakunnan hiippakuntakanttorina. Hänen mukaansa virsillä on yhä vahva rooli sekä seurakunnissa että kodin juhlissa, mutta vuosien mittaan suomalaisten laajempi virsien tunteminen on ohentunut.
– Virret auttavat ymmärtämään kristittyjen uskoa. Ne pukevat sanoiksi perimmäisiä kokemuksia, kuten iloa, katumusta ja kiitosta.
Virsikisa etenee kolmessa vaiheessa: Ensin valitaan seurakuntaa edustava joukkue piirikisaan, josta valitaan kutakin kirkkomusiikkipiiriä edustava joukkue finaaliin. Kisan tehtävät liittyvät virsiin, jotka on julkistettu Suomen Kirkkomusiikkiliiton nettisivuilla.
– Laulamisen lisäksi tarvitaan virsien tuntemista ja virsikirjan käytön osaamista. Joissakin tehtävissä tarvitaan nokkeluutta ja hoksaamista, Remes sanoo.
Kilpailuun voi ilmoittautua Kirkkomusiikkiliiton sivujen kautta.
Ilmoita asiavirheestä