Radiotoimittajat Ali Jahangiri ja Abdirahim ”Husu” Hussein ovat käsitelleet suositussa ohjelmassaan muun maussa rasismia ja uskontoa huumorin avulla.
Yle Puheen Ali ja Husu -ohjelma on voittanut Etnisten suhteiden neuvottelukunnan Vuoden asenteellisin mediateko -palkinnon. Viime vuonna ensimmäistä kertaa jaettu palkinto oli kunnianosoitus maahanmuuttajien monikasvoista todellisuutta esittävälle ohjelmalle.
Uskonto on tullut ohjelmassa usein esiin.
– Lähes aina kun uskonnosta pyritään keskustelemaan, se liittyy johonkin moraaliseen kysymykseen. Se ei liity siihen, uskotko Jumalaan vai et, Jahangiri sanoo.
Hänen mielestään keskustelun siirtäminen jumalauskoon on vain helppo tapa välttää puhumasta moraalista. Sama koskee sekä uskontokriitikoita että uskonnollisia ihmisiä.
– Avioliittolaki on esimerkki tästä. Vastakkain on kaksi henkistä sukupolvea, joista toinen uskoo Jumalan luoneen ihmisen. Toisen vakaumus ei voi estää ihmisoikeudellista kohtelua oikeusvaltiossa. Kun estämistä yritetään, esiin nousee kysymys, kuinka voit uskoa kaksituhatta vuotta vanhaan juttuun, Jahangiri sanoo.
Jumalaan tai luomiseen vetoamisella toinen osapuoli peittää kyvyttömyytensä tunnistaa asia ihmisoikeuskysymykseksi. Enää ei keskustella avioliitosta ihmisoikeuskysymyksenä. Sen sijaan kinataan siitä, onko Jumala luonut ihmisen vai ei.
Ali ja Husu on ainakin toistaiseksi tauolla, sillä Hussein on ehdolla eduskuntavaaleissa Keskustan listalta.
Lue Alin ja Husun haastattelu 26. helmikuuta ilmestyneestä Kotimaasta
Ilmoita asiavirheestä