Stephen Bevans S.V.D vieraili kuluneella viikolla Suomessa. Hän piti Suomen Lähetysseurassa erikoisalaansa lähetykseen ja kontekstuaaliseen teologiaan liittyvän luentosarjan.
Bevansin mukaan yksi suurimpia virheitä lähetystyössä on ”kohdata” lähetyskenttien ihmiset ainoaa oikeaa totuutta edustaen ja ylhäältä päin, vaivautumatta tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja elämäntapaan. Tällöin ei todellisuudessa asetuta paikallisten ihmisten rinnalle.
– Lähetystyössä on oltava nöyrä. Vaikka lähetystyöntekijä edustaa toki totuutta ja uskoa, Jumala on ollut siellä jossakin jo ennen meitä.
Bevans siteeraa mielellään tunnettua brittiläistä missiologia Max Warrenia (k. 1977).
– Hän sanoi, että kun menemme uuteen maahan, meidän on sinne saapuessamme riisuttava kengät jaloistamme: se maa on pyhä, Bevans tiivistää.
Klassisten teologisten oppien mukaan kirkon ulkopuolella ei olisi pelastusta. Bevans on asiassa varovainen.
– Kristinusko edustaa toki totuutta ja pelastusta. Mutta lähetystyöntyöntekijä voi vain osoittaa siihen totuuteen ja pelastukseen, Bevans muotoilee.
Lisäksi hän korostaa uskontojen välisen dialogin ja lähetyksen kulkevan käsi kädessä.
– Dialogi antaa meille myös mahdollisuuden julistaa. Hyvässä dialogissa molemmat osapuolet oppivat ja muuttuvat.
Katolisen kirkon lähetystyö eri puolilla maailmaa painii Bevansin mukaan samojen ongelmien kanssa kuin protestanttinenkin missio: pitkäkestoiseen lähetystyöhön sitoutumiseen halukkaita on entistä vähemmän, lisäksi kirkon taloudelliset resurssit heikkenevät. Toisaalta tiettyihin projekteihin keskittyvä lyhytkestoinen lähetystyöhön lähteminen on myös katolisessa kirkossa lisääntynyt.
Katolisen ja protestanttisen missiologian välillä ei Bevansin mukaan ole nykyisin olennaisia eroja.
– Olen esimerkiksi itse lukenut paljon protestanttien kirjoittamaa teologista kirjallisuutta ja minulla on runsaasti protestanttisia lukijoita, Bevans sanoo.
Protestanttisen käytännön lähetystyön erityisenä vahvuutena Bevans hieman yllättäen pitää sitä, että protestanttilähetit ovat usein naimisissa ja tulevat lähetystyöhön perheinä.
– Selibaatissa elävät katoliset papit ja sääntökuntalaiset voivat esimerkiksi monissa afrikkalaisissa kulttuureissa vaikuttaa todella erikoisilta, Bevans naurahtaa.
– Lisäksi voin sanoa, että mielestäni protestantit ovat yleisesti ottaen katolilaisia parempia julistajia ja kääntymykseen kutsujia, Bevans lisää.
Professori Stephen Bevansia pidetään yhtenä aikamme johtavista missiologeista. Hänet on vihitty papiksi ja nuorempana hän työskenteli vuosikymmenen ajan lähetystyöntekijänä Filippiineillä. Hän kuuluu lähetystyöhön keskittyvään Pyhän Sanan sääntökuntaan (S.V.D, Societas Verbi Divini).
Ilmoita asiavirheestä