Työmarkkinajärjestö AKI-liitot kannattaa kirkkoherra-nimikkeen muuttamista. Kannanotto sisältyy AKI-liittojen uudistettuihin kirkkopoliittisiin linjauksiin, jotka liittokokous hyväksyi tiistaina.
Linjauksilla AKI-liitot määrittää kirkollisen vaikuttamisen politiikkaansa lähivuosina.
AKI-liitot on Suomen Kanttori-urkuriliiton, Suomen kirkon pappisliiton ja Suomen teologiliiton akavalainen liittoyhteisö.
AKI-liitot toteaa, että sukupuolten välinen tasapaino on viime vuosina nopeasti parantunut myös kirkkoherranviroissa: nyt lähes 30 prosenttia kirkkoherroista on naisia. Virkanimike kirkkoherra herättää keskustelua.
– Kannatamme tämän vanhentuneen nimikkeen uudistamista. Meillä ei ole tähän valmista ehdotusta, vaan toivomme, että kirkko olisi tässä aloitteellinen. Nimikkeiden päivittämistä on ansiokkaasti jo tehty esimerkiksi Kirkkohallituksessa, AKI-liittojen toiminnanjohtaja Jussi Junni sanoo liiton tiedotteessa.
Liitot ottavat kantaa kirkkopoliittisissa linjauksissaan sen puolesta, että kirkkoherran viran tulee jatkossakin olla vakinainen. Kirkossa on käyty keskustelua, jossa on vaadittu virkojen määräaikaistamista. Osassa kuntia kunnanjohtajat valitaan määräajaksi.
– Kirkkoherran viran työmäärä ja palkkaus ovat sellaisessa epäsuhdassa, että kaupunkienkaan kirkkoherranvirkoihin ei ole riittävästi hakijoita. Palvelussuhdeturvan heikentäminen vähentäisi virkojen kiinnostavuutta entisestään, Junni sanoo.
Linjauksissa puututaan myös seurakuntapastorien virkanimitysten valituskieltoon. Seurakuntien seurakuntapastorien virkojen ja papin virkojen sijaisuuksien nimityspäätöksistä ei voi valittaa toisin kuin lähes kaikista muista virkanimityksistä.
– Tämä valituskielto on erityisen ongelmallinen, koska se kohdistuu nimenomaan virkauransa alkutaipaleella oleviin pappeihin, jotka usein tekevät pitkäänkin määräaikaisuuksia. Valituskieltoa ovat kritisoineet valtiosääntöoikeuden asiantuntijatkin, Junni toteaa tiedotteessa.
Käytännössä valituskielto johtaa AKI-liittojen mukaan siihen, ettei syrjintätilanteisiin ole mahdollista puuttua tehokkaasti ja työnantaja voi nimittää henkilön seurakunnan seurakuntapastorin virkaan ja papinvirkojen sijaisuuksiin tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain vastaisesti.
Liitot ovat huolissaan myös siitä, että kanttorien virkoja on muutettu alempiasteisiksi, kun seurakunnat etsivät säästöjä ja viranhaltija jää eläkkeelle.
– Uudelle viranhaltijalle maksetaan merkittävästi alempaa palkkaa, mutta tehtävien vaativuus on pysynyt ennallaan. Alempiasteiseen virkaan on vaikeampaa saada hakijoita ja toteutuva säästökin on kokonaiskuvassa hyvin pieni. Kanttoreiden koulutus ja osaaminen eivät saa olla halpuutuksen kohteita, AKI-liittojen puheenjohtaja Minna Raassina sanoo tiedotteessa.
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.
Ammattijärjestö: Kirkkoherran sukupuolittuneesta virkanimikkeestä luovuttava
Ilmoita asiavirheestä