Kansainväliset rauhanturvajoukot eivät ole onnistuneet estämään Keski-Afrikan tasavallan muslimiväestön etnisiä puhdistuksia, ilmenee ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tuoreesta raportista.
Uskonryhmien välinen väkivalta yltyy Keski-Afrikan tasavallassa. Amnesty Internationalin alkuvuonna 2014 dokumentoimissa hyökkäyksissä on tapettu ainakin 200 muslimia. Lisäksi lukuisia kristittyjä on tapettu kostoiskuissa.
– Aseistautuneiden anti-balakojen tavoitteena on etnisesti puhdistaa Keski-Afrikan tasavalta muslimeista. Seurauksena on historialliset mittasuhteet saava muslimien joukkopako, sanoo Amnesty Internationalin vanhempi kriisiasiantuntija Joanne Mariner.
Tuhoisin Amnestyn dokumentoima hyökkäys oli 18. tammikuuta Bossemptéléssa, jossa tapettiin ainakin 100 muslimia. Tapettujen joukossa oli useita naisia ja vanhuksia. Kaksi päivää myöhemmin anti-balakat tappoivat neljä musliminaista, jotka olivat piilotelleet kristityn perheen luona.
Kokonaiset muslimiyhteisöt ovat joutuneet lähtemään vaarallisille pakomatkoille.
Keski-Afrikan kriisi alkoi syventyä viime vuonna. Amnesty kertoo, miten pääosin muslimitaustaiset seleka-kapinalliset kaappasivat vallan maaliskuussa 2013. Kymmenen kuukauden ajan selekat syyllistyivät joukkomurhiin, laittomiin teloituksiin, raiskauksiin, kidutukseen ja kristittyjen kylien laajamittaiseen tuhoamiseen. Selekoiden vetäytymisen jälkeen kansainväliset joukot ovat katsoneet vierestä kun aseistautuneet, pääosin kristityt anti-balakat ovat ottaneet haltuunsa kylän toisensa jälkeen.
– Joissain tapauksissa kansainväliset joukot ovat jopa sallineet väkivallan antamalla anti-balakojen täyttää selekoiden jättämän valtatyhjiön, sanoo Amnestyn vanhempi kriisiasiantuntia Donatella Rovera.
Amnesty International on arvostellut kansainvälistä yhteisöä sen hitaudesta reagoida Keski-Afrikan kriisiin, ja kansainvälisten joukkojen kyvyttömyyttä suojella vaarassa olevia muslimiyhteisöjä. Jäljellä olevien muslimiyhteisöjen suojelemiseksi kansainvälisten joukkojen läsnäoloa tulisi lisätä muslimialueilla.
Ilmoita asiavirheestä